Stäng

Nästa version av mitt lilla publiceringsverktyg

Nästa version av min sajtVisst blir det snyggt? 😀

Mja, poängen med byggnationen jag leker med nu mellan tuppluren på eftermiddagarna och gå och lägga sig innan midnatt är främst att programmera om mitt lilla lek-projekt enligt en objektorienterad modell.
Jag kan redan se stora fördelar förutom att det blir lite mer ordning med det där som “riktiga” programmerare kallar för att bygga en applikation i flera lager.
Det jag gillar främst är nog att man har allt som rör en sida i en specifik fil. Alla andra delar som behöver komma åt en sidas egenskaper får exakt samma material genom ett PageData-objekt.

Med andra ord styrs behörighet, egenskaper, säkerhet med mera på en enda plats. Det borgar för färre oväntade “features” som Microsoft skulle uttryckt det 🙂

Samtidigt bygger jag om datamodellen för hela systemet, bygger importer från det gamla till det nya och kan lugnt inse att det kommer bli rätt stor prestandaskillnad mellan nuvarande bygge och det kommande. Antalet frågor mot databasen kommer nog hålla sig nära 3 stycken per sidvisning och det blir lättare att dela på öppna anslutningar förutom att det objektorienterade gör det lättare att se till att man städar manuellt (garbage collection funkar inte så värst bra om man kör mot MySQL istället för SQL Server).

Imorgon ska jag hämta ut den certifieringsförberedande boken för ASP.NET 3.5 och börja läsa lite om vad Microsoft tycker man behöver kunna. Men själva certifieringen tror jag att jag hoppar, har nog insett att programmeringen är inte min huvudsakliga inriktning.
För övrigt tror jag inte på certifieringar som någon given framgångsfaktor, även fast jag har ett par i bakfickan. Mina cert var bra att ha för 10 år sedan för att visa att man inte var helt bakom flötet, men efter en massa år i arbetslivet vette tusan vad en certifiering ger för bild av vad man kan.

Men visst, för vissa av mina nyanställda kollegor finns säkert en poäng att visa att de kan något inom ett visst område. Fascinerande nog så får man relativt ofta förklara för dem vad av det de lärt sig via cert-processen som inte gäller i verkligheten kring exempelvis användbarhet, tillgänglighet och andra områden där det tekniska perspektivet på inget sätt räcker till för att få jobber gjort.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.Obligatoriska fält är markerade *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.