Stäng

Navigera inomhus med digitalt stöd

Natural History MuseumHar du försökt använda exempelvis Google Maps för navigering inomhus i ett köpcentrum? Med ganska få undantag fungerar det inte speciellt bra, men det kanske det snart blir ändring på. Tidigare har det varit svårt då GPS behöver fri sikt mot himlen för att kunna positionera dig tillräckligt exakt för att det ska vara meningsfullt. Dessutom kan inte en GPS avgöra vilket våningsplan du befinner dig på, flertalet våningar är vanligt i de flesta offentliga lokaler vilket gör att våningsplan är en stor del av vitsen att lösa detta problem.

Apple nämnde detta lite i förbifarten förra veckan när de pratade om sina nya modeller av iPhone. I en bild stod ordet iBeacons. En synonym till ordet beacon är lighthouse, som i fyr på svenska. De nämnde även sin nya strömsnåla stödprocessor kallad M7 som håller telefonen alert på småsaker som inte kräver en fullfjädrad processors kraft, exempelvis räkna steg och troligtvis hålla koll på iBeacons i närheten av telefonen.

Funktionen en sån här fyr har är att likt i skärgården hjälpa båtar lista ut sin position inomhus ge positioner till små mobila enheter. Flera fyrar kan samarbeta och markera ut en yta som täcker in en viss lokal, men viss överlappning lär ju finnas åtminstone i köpcentrum.

Nu när även Apple gett sig in i denna marknad finns anledning att tro att det kommer hända lite mer. Nedan kan du se ett exempel på användningsområde enligt Estimote:

Så vad kan detta betyda för den något mindre kommersiella offentliga sektorn? Jo jag skulle nog lyfta fram möjligheterna till att bättra på den fysiska tillgängligheten i lokaler och allmänna platser, exempelvis:

 • Ge personaliserade och aktuella tips på hur man hittar från en plats till en annan.
  En blind och döv har nytta av olika tips om hur man hittar fram för egen maskin i en större lokal.
  Någon som är rörelsehindrad kan behöva tips på alternativ rutt upp i en byggnad om det för dagen råkar vara service på de primära hissarna.
  De flesta av oss kan behöva hjälp att hitta fram till rätt terminal på flygplatsen eller rätt avdelning på ett stort universitetssjukhus.
 • Placera ut fyrar som ger extra information.
  En ledsagarhund är duktig på att identifiera hinder, som blöta cementgropar, men kan kanske inte alltid kommunicera med sin förare om problemet eller en lösning. En utplacerad fyr kan informera direkt till den som är intresserad av mer detaljer.

Dessutom göra information mer tillgängligt:

 • Ge information på mängder med språk till mängder med besökare utan några köer.
  Tänk dig att på ett museum få all information om ett föremål på ett språk du behärskar, eller kunna välja att köra Google Translate på det du inte förstår. Informationen släpps mer fri och är mer interaktiv jämfört med papperslappar att kröka rygg för att läsa.
  Räckvidden på fyrarna är cirka 10-50 meter vilket gott och väl täcker in fler besökare än de man hinner informera vid en vanlig informationsdisk eller framför en lapp på en liten monter.
 • Låta information spridas och bokmärkas.
  De som tar del av innehåll via fyrar kan tipsa vidare, bokmärka eller paketera vilka fyrar/positioner man rekommenderar någon annan att ta, i vilken ordning och kanske lägga på ett soundtrack från Spotify.
  Gör det möjligt med crowdsourcing, det vill säga att de faktiska användarna själva kan anmäla avvikelser på informationen de gemensamt har nytta av.

Ett problem är förstås hur varje enskild har rätt teknik, rätt app och detta redan innan de behöver använda ett sånt här system. I bästa fall uppstår en standard kring dessa fyrar. Det kompletterat med att det finns appar likt Foursquare med bred användarbas där de som hanterar platsen kan uppdatera informationen så sparas det mycket pengar som annars skulle gått till att bygga miljontals appar av tveksam kvalitet och popularitet.

Alla uppslag om hur vi i offentliga sektorn kan dra nytta av sån här teknik uppskattas!

Mer om navigationsteknik för bruk inomhus

[uppdatering]

En baseball-arena i USA har ett exempel på detta för att hjälpa sina besökare hitta sina platser, läs mer på 9 to 5 Mac.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.Obligatoriska fält är markerade *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.