Stäng
Ny praxis när webbsidor kastas eller arkiveras?

Ny praxis när webbsidor kastas eller arkiveras?

Webbläsaren Firefox experimenterar med ett webbläsartillägg för att inte visa felsidor av typen 404. Istället för webbplatsens egna 404-sida uppges besökarna istället få den senaste versionen som Internetarkiveringen Wayback Machine fångat in. Tanken med denna funktion är att hjälpa de som gör efterforskningar, följer referenser och liknande fall när man inte nödvändigtvis bryr sig om att sidan inte längre är tillgänglig på webbplatsen.

Ny praxis – redigera sidan, pinga Wayback Machine och sedan slänga sidan?

För merparten av de som driver webbplatser kommer detta säkert inte vara något problem. Men för den som vill påverka hur den där arkiverade sidan ser ut går det faktiskt att meddela Wayback Machine att hämta sidan på nytt, detta under rubriken “Save Page Now” vilket du finner på länken nedan.

Om du i efterhand ångrar dig är det egentligen inte konstigare än att återuppliva samma adress som den gamla sidan hade, fixa ett lämpligt innehåll och be dem hämta sidan på nytt.

Nu kan det mycket väl bli flera olika tjänster som arkiverade sidor hämtas från. Troligtvis kommer Google använda sin egen cachefunktion om de bygger in någon liknande funktion i Chrome. Du kanske sett den lilla pilen till höger om adresserna i Googles sökresultat? Där kan man kolla på hur sidan såg ut sist Google besökte den.

Vad jag vet har inte Google någon funktion som gör att de snabbt tar en titt på sidan. Men om man använder webbstandarden sitemaps och har listat dem i Google Search Console och Bing Webmaster Tools kommer sökmotorerna troligen titta till sidan inom några dagar i alla fall. Sen kan du kasta sidan.

Ett knep som gäller just Google är att söka på en adress med prefixet cache:, exempelvis så här:

cache:https://webbstrategiforalla.se/

Med ovan sökning kan man se hur denna webbplats såg ut sist Google besökte startsidan. Får du ett 404-meddelande vid denna typ av sökningar så har inte Google någon vetskap om adressens innehåll. På detta sätt vet du vad Google fångat upp.

404or syns (kanske) i din webbstatistik

Den här typen av funktioner faller kanske utanför vad din webbplats statistikfunktion kan fånga upp i sitt nuvarande skick. Det beror på att det troligen inte hämtas några filer från webbplatsen. Däremot, om du fångar upp vilka adresser som efterfrågats och där ett 404-felmeddelande skickats så kan du ha koll på vilket material som är kastat men fortfarande är efterfrågat.

Detta gör att man kan behöva ha koll dels på vilka historiska sidor som varit viktiga, men också ha stenkoll på alla felmeddelanden.

Vill du läsa mer om avveckling av webbsidor, och hela webbplatser, så finns det en hel del tips och praxis i boken Webbstrategi för alla.

Bloggpostens länkar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.Obligatoriska fält är markerade *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.