Stäng

Nyhetsbrev #02: tema nyttiga verktyg

“You can’t expect to meet the challenges of today with yesterday’s tools and expect to be in business tomorrow.”
– okänd

Inledande jidder

Det här nyhetsbrevet handlar om de verktyg man kan ha nytta av när man producerar innehåll till webben. Jag har plockat ut några av mina egna favoriter och kategoriserat dem under bild/grafiskt, bra skrivande och vad man behöver för att proaktivt leta problem på sin webbplats.

Boken Just Enough ResearchMin absoluta favorit bland verktygen är Byword för att skriva allt utom riktigt långa texter. I Byword skriver jag i ett format som heter Markdown. Det går i korthet ut på att skriva innehåll och dess struktur utan att lägga en massa tid på distraktioner som avstånd mellan bilder och text, eller om rubriken ska vara i en annan färg. Allt sånt tar man sen när man är så pass färdig att man lyfter in innehållet på webben eller vart det nu ska någonstans.

Det jobb som ofta föregår tiden med producerandet i verktygen som tas upp i detta nyhetsbrev är att göra efterforskning. Jag läser nu Just Enough Research av Erika Hall, och den känns lovande precis som alla andra böcker från A Book Apart.

Hoppas du hittar något matnyttigt!

/Marcus

Bildbehandling, visualiseringar och hur man förminskar bilders filstorlek innan publicering

Kör du Mac är ImageOptim underbar för att minska filstorleken utan att det ens påverkar bilden. Vill du inte installera något (eller kör Windows eller Linux) kan du göra samma sak på webbtjänsten Smush.it

För själva bildbehandlandet kan man gratis köra med webbtjänsterna Photoshop Online Tools eller Pixlr Editor utan att behöva installera något på datorn – kanon när man ska hjälpa någon annan på deras dator. Vill du installera ett bildprogram men inte är pepp på att betala för ett finns alltid Paint.net som klarar av alla grundläggande saker du söker efter.

För att inte fastna i detaljdiskussioner när man vill designa en webbplats är Style Tiles kanon för att dokumentera en design utan att behöva välja färger med mera. För att visa text kan teckensnittet Blokk hjälpa till, då visas ord som avlånga boxar och är därmed inte läsbara.

Vill du göra lite mer avancerade visualiseringar och grafer räcker inte alltid Excel till. Då kan nästa steg vara att testa Tableau Public som är gratis i en grundversion, den kan publicera visualiseringarna på webben på ett interaktivt sätt. Först när du vill hålla dina data för dig själv, eller koppla direkt mot en databas kostar programmet dig pengar.

Skrivandets konst, Hemingway App och sätt att förbättra läsbarheten

Skriver du gärna långa och invecklade meningar? Hemingway är verktyget för de flesta av oss när vi enkelt vill se vilka meningar som behöver förenklas. Bäst med engelsk text men funkar även med svenska.

Om du vill få en mer standardiserad uppfattning om hur komplex en text är finns LIX-räknare. Det är en siffra vilket underlättar när man vill jämföra texter, eller kanske sätta upp ett mål över hur enkel ens text ska vara. Och dessa 6 knep bör du läsa om du bryr dig om folk som lider av dyslexi.

Ibland vill man ha statistik om en text, exempelvis kan det vara bra sökmotoroptimering att hålla koll på hur vanligt förekommande ord är i en text. Den typen av information kan du få med verktyget Textalyser.

I ditt research-arbete för att ta fram en text kan det vara bra att samla in inspiration på ett strukturerat sätt man senare kan återgå till när det är dags att faktiskt börja skriva. Då fungerar Pocket bra då du via dator och mobil enkelt kan skicka in webbsidor för senare läsning & sortering. När det väl är dags för sortering kan man använda taggar för att skilja på flera samtidiga research-spår.

Verktyg för själva skrivandet? Det tycks bli allt vanligare att folk skriver i Markdown – ett dokumentationsformat som hjälper dig fokusera på innehållet först och hur det ser ut senare. För detta finns massor med program. Själv kör jag främst med Byword på Mac OS X, Ipad och Iphone då det synkar fint mellan dem så jag kan fortsätta på mobilen när jag sitter på en spårvagn, eller på Ipaden om jag sitter på ett kafé.

Till Windows har jag dessvärre inte hittat något bra program, men det går ju rätt bra att använda webbtjänster som Markable.in

För dig som är inne på sökmotoroptimering är inte RDFa någon nyhet, men för de som vill smygstarta med läsbarhet för sökmotorerna är Schema Creator rätt bra. Det hela går ut på att med metadata tala om vad en viss text är. Det kan vara att ett visst stycke är en kalenderhändelse, som i sin tur har en geografisk position m.m. Detta är en del av det som kallas semantiska webben, webb 3.0 etc. Google har förutom sitt testverktyg för strukturerad data också en hjälp med uppmärkning av strukturerade data.

Verktyg för att hitta potentiella bekymmer

Att testa en webbplats tillgänglighet kan kännas svårt. Well, inte efter att du installerat Accessibility Evaluation Toolbar i Firefox. Den kommer sammanfatta en sidas tillgänglighetsrelaterade ting och spara dig mycket tid.

Att som webbplatsägare ha ett konto på Google Webmaster Tools kan nog ses som obligatoriskt idag, det är trots allt där du får reda på om Google vill varna dig om problem de hittat på din webbplats. Microsoft Bing har förstås en motsvarande tjänst.

W3C, de som skriver rekommendationerna för hur webben ska fungera, har ett test för att validera webbplatser för en mobil användning.

Podcaster om verktyg för webb

Treehouse Show

För dig som är lite tekniskt lagd sammanfattar Treehouse Show mycket av det du behöver veta. Det är en video-podd som visar hur webbdesign kan göras och på köpet får man se hur de använder sina verktyg.

Nyhetsbrev med verktyg

Web Tools Weekly

Web Tools Weekly kommer i slutet på varje vecka. Ger halvtekniska tips på kod att återanvända, verktyg och lite allt möjligt. För dig som vill ha bred koll på webbens utveckling täcker detta in det mesta du behöver veta.

Rabattkod för e-boken Webbstrategi för Alla

[newsletter-footer]