Stäng

Ödet gillar inte kravlistor i jobbannonser

Satt i fredags och gick igenom några webbplatser i IT-branschen, detta mestadels för att jämföra min arbetsgivares resultat med konkurrenterna.

Förutom det uppenbara i hur olika webbplatsers startsidor ser ut, där det finns både bra och dåliga grejer bland de stora företagen, så fastnade jag vid jobbannonsernas utformning.
I samtliga fall förutom ett så var det en variant fattig på lockande information om företaget bakom annonsen och hur bra den sökandes framtida arbetsplats kan vara, men de var mycket duktiga på att skriva avskräckande kravlistor.
Det var inte ens att kravlistorna var särskilt relevanta på respektive roll. Med det menar jag att IT-anställda på de arbetsplatser jag hittills hunnit med varit lämpliga att beskriva med fem stycken tekniska begrepp – som man givetvis ska “bemästra”.

Enda gången jag kan komma på att en arbetsgivare inom IT-branschen har anledning att vara så specifik är om de söker någon att ersätta en som slutar. Det lär ju inte vara fallet, åtminstone inte precis hela tiden.
En man ser en medarbetare inom denna bransch likställd med en läkare, alltid med så gott som identisk utbildning och grundkunskaper, så är det nog lätt att skriva den typen av annonser.

Idag råkade tidningsbudet få slut på Göteborg-Posten, vilket han skrev på tidningen vi fick istället, och dumpade Svenska Dagbladet i lådan istället. Dagens Svd råkade ha en artikel på ämnet: Kravlista lockar inga jobbsökare »

Det är mänskligt att övertolka grejer och se mönster där inget finns, så därför drar detta lite åt att vara ödet 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.Obligatoriska fält är markerade *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.