Stäng

Open Data Day i februari

It’s difficult to imagine the power that you’re going to have when so many different sorts of data are available.
Sir Tim Berners-Lee, grundaren av webben

21:a februari 2015 passar entusiaster över hela världen på att fira delandet av data. Ett exempel på hur öppna data är en integrerad del av en webbplats utveckling är riksdagen.se – den data de behöver till sin egen webbplats släpper de fritt på data.riksdagen.se

Vad är öppna data?


Man kan säga att öppna data definitionsmässigt är en licensform där man låter vem som helst göra vad de vill med ens data. Man hävdar med andra ord inte någon upphovsrätt eller ställer några krav om betalning eller liknande.

Ett ord man ofta snubblar över i sammanhang kring öppna data är API. Det står för Application Programming Interface och betyder på otekniskt lekmannaspråk en anslutningspunkt mot en datakälla eller digital tjänst av något slag.

Så hur drar du nytta av öppna data?

Det enda stökiga i sammanhanget är väl att hitta öppna data som man kan ha nytta av. Dock finns den svenska nationella katalogen ÖppnaData.se som Vinnova tog fram för något år sedan. Motsvarande kataloger finns i Storbritannien, Norge, USA och massor med andra länder bara man söker efter det.

PSIdatakollen.se kan man hitta ingångssidor till många verksamheter inom offentliga sektorn och vilka datakällor de erbjuder via webben.

Dessutom har vi svenska APIkatalogen.se som startats av Andreas Krohn som är flitigt anlitad konsult och föreläsare inom öppna data. Dessutom driver Andreas konferensen Nordic APIs. APIkatalogen innehåller inte enbart öppna data så kolla villkor och eventuellt annan licens.

En annan, smått gigantisk, katalog över datakällor är programmableweb.com som snart är uppe i 13 000 API:er. Även där får man kolla vad villkoren är då allt inte är helt fritt.

Webb 3.0 – kombinera data och skapa nya tjänster

Den tredje versionen av webben kallas ofta för den semantiska webben, ibland för den intelligenta webben. Det går ut på att olika datakällor har kopplingar till varandra, att innehållet har en språklig precision så att till och med en dator förstår vad något är. Med hjälp av detta kan entreprenörer bygga nya tjänster och att webben blir lite mer relevant och hjälpsam. Ett exempel är sökmotorn Wolfram|Alpha där du söker inom en strukturerad datakälla, en datakälla som kan kompletteras allt eftersom andra trovärdiga datakällor anses kunna bidra med nytta.

Boken Webbstrategi för alla tar upp en hel del om öppna data, snarlika koncept som PSI-data och hur man erbjuder sin egen datakälla på ett bra sätt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.Obligatoriska fält är markerade *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.