Stäng

Övervakning av sömn och motion

Övervakad sömn med Fitbit OneHar skaffat en Fitbit One för att logga aktiviteter och sömn. Förutom stegräkning, koll på hur många trappor man springer på en dag så är det nog sömnövervakningen jag gillar mest.

Att jag vaknar ofta på nätterna är ingen nyhet, jag har två katter som vissa nätter springer kapp över sängen men nästan varje natt måste man knuffa någon av dem ur sängen för de står och krafsar en på ryggen.

På bilden ovan kan man se hur aktiv jag är när jag borde sova. I god anekdotisk bevisföring tycks det vara från och med klockan 3 jag vaknar många gånger – vareviga natt. Ska komplettera detta med en kamera så kan man väl kolla om jag har seriösa sömnstörningar eller irriterande husdjur 🙂

Hur som helst, detta med att övervaka sig själv med internetuppkopplade ting har varit en trend ett tag. Du kanske hört talas om Internet of things och Quantified self?
Internet of things, eller tingens internet, är ordet som samlar alla prylar som numera är förlängningen av internet. Allt från intelligenta kylskåp till småpryttlar som stegräknaren jag har i min vänsterficka. De här grejerna ska kunna kommunicera med internet, vilket oftast görs via internetuppkopplingen hemma eller genom blåtand via mobilen etc.
Quantified self handlar om att med data, siffror och grafer förstå en människas dagliga liv. I mitt fall är det stegräkning och hur många gånger jag knuffar katten ur sängen, men det finns gott om exempel som har med eHälsa att göra. Exempelvis att övervaka blodsockret för diabetiker, våg som synkar över nätet, passivitet och en plats att manuellt lägga in data.

Poängen med dessa uppkopplade prylar och den data de samlar skulle för vården kunna vara att i ett tidigt skede få varningar om avvikelser för en patients välmående, vid vårdbesöket kunna se en logg över sånt som kan förklara symptomen, eller kanske peppa en patient kontinuerligt under tiden den sköter sig. Fysisk aktivitet på recept är en behandling jag tittat lite misstänksamt mot när det gäller huruvida det faktiskt uppstår någon motion.
Här har man chansen att skriva ut aktivitet, ett hjälpmedel för att mäta det och sedan ha faktiska siffror att prata om vid ett återbesök (eller prata om varför patienten sket i motionen).

En av farhågorna mot detta, från läkarnas sida, är att det blir ännu mer informationsbrus. Ännu påstridigare patienter som både har data från sina prylar och diagnos via Google.
Från IT-strategers håll finns oro att all data kommer vara i icke-standardiserade format – i privat ägo av något amerikanskt bolag. Att varken svenska vården eller staten har ett vettigt alternativ (läs: kompetent alternativ utan e-legitimation och annat ingen orkar med) där man kan deponera sin data tycks få prata om.

Det här är en av många saker jag har förmånen att klura igenom på mitt jobb. Återkommer strax med en lösning 😛

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.Obligatoriska fält är markerade *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.