Stäng
Podden #04: Webbprestanda och prestandabudget

Podden #04: Webbprestanda och prestandabudget

Webbstrategi för alla
Webbstrategi för alla
Podden #04: Webbprestanda och prestandabudget
/

Avsnitt fyra tar upp hur man optimerar prestandan på sin webbplats, och hur man dokumenterar detta i en prestandabudget.

TTFB – Time to First Byte är ett mått på hur lång tid det tar innan en webbplats ger sitt första livstecken, alltså tiden det tar innan första ettan eller nollan kommer tillbaka till webbläsaren.

Cache går ut på att mellanlagra delar av webbplatsen på olika platser för att snabba upp webbplatsen. Det kan vara att oförändrade filer ligger kvar en längre tid i webbläsarens egna cache, då slipper man ladda hem dem igen i onödan. Sedan finns det också andra cache-platser, säkert sparas filer en kort stund i det nätverk du sitter i.

CDN/innehållsnätverk är att man låter andra mellanlagra delar av ens webbplatsmaterial. Detta gör man ofta för att avlasta sin webbplats eller om innehållsnätverket är bättre på att skicka det särskilda materialet, eller närmare geografiskt. Det kan vara att man försöker bättra på upplevelsen för internationella besökare genom att skicka videomaterial från ett innehållsnätverk som är nära användaren, det går nämligen snabbare och stabilare då.

Avsnittslänkar

Exempel på prestandaanalyser