Stäng
Rapport: En digital arbetsplats för alla

Rapport: En digital arbetsplats för alla

Det har varit mindre aktivitet här på bloggen än normalt. Dels för att jag nog tog i för mycket kring testerna av offentlig sektors webbplatser, men också för att jag studerat universell utformning under höstterminen. Universell utformning kallas också för universal design på engelska och går ut på att tolka ordet design i bred bemärkelse, samt att det som designas ska vara inkluderande. Bort med särskilda lösningar för vissa målgrupper, istället ska det som görs fungera för alla. Kanske därför finns det mer nordiska begreppet “Design för alla”?

En digital arbetsplats för alla (även kognitivt nedsatta)

Folk som använder rullstol är ikonen, i bokstavlig bemärkelse, för rörelsen kring funktionsnedsättningar. För oss som jobbar med webbplatser och intranät är det ofta blinda man håller fram som exempel på varför något behöver vara tillgängligt utformat.

Det vi ofta missar är de mer alldagliga behoven av tillgänglighet, de som gäller precis vem som helst. De som känner mig vet hur jag kan balla ur fullständigt på ett illa designat system jag inte vet varför jag måste använda, men som inte är tillgängligt eller användbart. Vid de tillfällena är jag ofta kognitivt nedsatt. Antingen för att jag haft sömnsvårigheter av diverse anledningar, haft för många motgångar på jobbet och är irriterad i största allmänhet, eller liknande. Den situationer är vi alla i ibland, vissa är där ganska ofta.

Så det kom väl inte som någon överraskning att jag valde att granska det som utgör den digitala arbetsplatsen där jag själv jobbar. Det fick bli mitt slutprojekt i kursen. Att använda metoderna från universell utformning och andra användarcentrerade synsätt i en inventering av den digitala arbetsplatsen där jag själv dagligen är användare.

Att jag hittade en hel del brister borde inte förvåna någon. Det borde jag ha gjort på praktiskt taget varje arbetsplats. Det är mitt antagande i alla fall. Jag kan inte komma på en endaste arbetsplats där, vad Jonas Söderström benämner som, skitsystem saknats.

Ladda ner e-boken “En digital arbetsplats för alla”

Ladda ner e-boken En digital arbetsplats för allaResultatet av detta sju veckor långa projekt finns i en rapport att ladda ner som e-bok. Eller om du hellre vill läsa det som ett _riktigt_ långt blogginlägg är det också publicerat på Västra Götalandsregionens utvecklingsblogg.

Det är cirka en timmes läsning, 42 sidor, 13 000 ord, eller hur man nu i ett papperslöst samhälle ska se på hur omfattande något är 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.Obligatoriska fält är markerade *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.