Stäng
Rapport: Webbprestanda och användbarhet i offentlig sektor 2017

Rapport: Webbprestanda och användbarhet i offentlig sektor 2017

Då var det dags för den årliga prestandakollen av svensk offentlig sektor.

“Like us, our users place a lot of value in speed — that’s why we’ve decided to take site speed into account in our search rankings.”
— Google Webmaster Central Blog (2010)

Sammanfattning av webbprestandan

Svensk offentlig sektor presterar sämre 2017 jämfört med året innan när det gäller Googles riktlinjer för hastighet, men något bättre gällande användbarhet.

En skillnad mot när utvärderingen gjordes 2016 är att det nu finns en webbriktlinje från Post- och telestyrelsen (uppdaterad i september) som förklarar hur offentlig sektor bör jobba med att optimera sina webbplatser när det gäller prestanda. Riktlinje 54 rekommenderar att med hjälp av en intern prestandabudget dokumentera organisationens ambition och att börja utvärdera sina webbplatsers prestation.

Årets fynd i all korthet:

  1. Adobe Flash har praktiskt taget försvunnit.
  2. Användbarheten har ökat med knappt två procentenheter.
  3. Dessvärre är offentlig sektor två procentenheter sämre än föregående år när det gäller eferlevnad av Googles hastighetsriktlinjer.
  4. Varken antalet fler eller flernas storlek har ändrats nämnvärt sedan 2016, om man bortser från att den genomsnittliga webbsidans bilder är drygt en färdedel tyngre. Troligen på grund av att fer webbplatser är responsiva.
  5. Den största enskilda försämringen är att bildernas negativa påverkan på prestandabetyget har mer än fördubblats, det vill säga bilderna är sämre optimerade 2017.
  6. Användningen av webbläsarens cache och textstorlekarna har förbättrats en hel del.
  7. Snabbast 2017 är Västra Götalandsregionen (VGR), vars satsning på webbprestanda verkar ha burit frukt. VGR är hela 12 procentenheter bättre utformad än den näst snabbaste webbplatsen, enligt Googles hastighetsriktlinje.

Ladda ner rapporten och insamlad data

För att inte missa nya rapporter är det bara att anmäla dig till nyhetsbrevet så får du tillgång till rapporterna direkt de kommer ut. Anmälningsformulär hittar du här ›

Psst! Vill du ladda ner böcker gratis?

Nu kan du ladda ner webbstrategiboken, både på svenska och engelska, helt gratis.

Skillnaden mellan den svenska och engelska är att den engelska är något uppdaterad, så välj den om du läser engelska obehindrat.

Ännu fler böcker att ladda hem gratis

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.Obligatoriska fält är markerade *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.