Stäng

Verktyg för att utvärdera sin egen webbplats

I böckerna ges exempel på verktyg som kan hjälpa till för att man själv ska kunna utvärdera en webbplats. Då böckerna trycks (och verkligheten inte är fullt så statiskt) finns uppdaterade tips på denna sida.

Dessa verktyg använder jag själv. Bland annat för att hålla koll på optimering eller allmän utvärdering av en webbplats. Om det är något du saknar eller om du vill ställa en mer specifik fråga än vad du hittar svar på här kan du alltid ta kontakt via Twitter på @marcusosterberg eller via kontaktsidan.

Resurser:

Tillägg för webbläsare

Lighthouse

Tillägg för Google Chrome. Kollar best practice, hur bra en webbplats lever upp till PWA (Progressive Web Apps) checklistan och lite om prestandan.

SEO Doctor

Tillägg till Firefox som hjälper till att upptäcka de mest uppenbara problemen inom sökmotoroptimering.

SEO & Website Analysis via Woorank

Ger tips om cirka 50 kvalitetsfaktorer för en webbplats.

lori (Life-of-Request-Info)

Plugin till Firefox som talar om hur lång tid en sida tog på sig att ladda in.

app.telemetry Page Speed Monitor

Alternativ till lori, visar upp hur lång tid en sidladdning tar och vad som tar tid.

Operator

Plugin till Firefox för att upptäcka strukturerad data som RDFa, Schema.org eller Microformats.

Google Speed Tracer

Tillägg för Google Chrome som hjälper till att visa detaljer om vad som händer när en sida laddas in i webbläsaren. Något för den mer tekniskt lagda.

Accessibility Evaluation Toolbar for Firefox

Plugin till Firefox. Hjälper till att kontrollera exempelvis korrekta rubriknivåer och mycket annat.

Webbtjänster

Sajtkollen.se

Tjänst byggd av .SE för att ge en enkel översikt kring hur snabb och bra en webbplats är byggd.

RGBlind – kolla webbplats tillgänglighet för färgblinda

Projektet RGBlind har dels tillägg för webbläsare men också en webbtjänst där man kan ange en adress och direkt med filter kolla hur en webbsida kan se ut för en färgblind. Projektet är finansierat av Internetfonden, dvs IIS.

Webbkoll – dataskyddskolla en webbplats

Tjänst i beta. Webbkollen hjälper dig ta reda på vilka dataskyddande funktioner på en sajt använder för att hjälpa dig ha koll över ditt privatliv eller vilka friheter din webbplatser tar sig.

Google Structured Data Tool

Letar efter RDFa, Microformats eller Schema.org inbäddat i webbsidor.

Google Search Console

Här finns återkoppling från Google om vad de sett när de indexerat ens webbplats. Detta är samma sak som Webmaster Tools, döptes om under 2015.

Bing Webmaster Tools

Ger återkoppling på vad Bing upptäckt när de indexerat din webbplats.

Google Analytics

Har ett antal vyer med information bland annat om sidladdningstid med mera som är bra för utvärdering. Det är även här du kollar så du har aktuell spårningskod för just Google Analytics.

Google PageSpeed Insights

Kontrollerar prestanda och användbarhetsfaktorer för en webbplats, dels för datorer men också mobiler. Finns också som plugin till Chrome och Firefox.

W3C:s kodvalidering

För att kolla att en webbplats håller sig till webbstandard är det lika bra att använda W3C som faktiskt skrivit rekommendationerna från första början.

WebPagetest

Webbtjänst som testar din webbplats prestanda från olika platser på klotet. Utmärkt för dig som vill få en översikt utan att installera en massa plugin till webbläsaren.

Sistrix (tidigare kallad Optimizr)

Går igenom en webbplats och letar bekymmer som brutna länkar, felaktig hantering av 404-felsidor, för långa sidtitlar och mycket mer. Bra för att hitta systematiska fel på en webbplats.

Google mobilvänlighetstest

Få ett snabbt omdöme från Google om hur bra en webbplats är i ett mobilt användingscenario.

Yellow Lab Tool

Testar ett flertal faktorer, bland annat hur mycket gammalt skräp man har kvar i sin stilmall.

Font Family Reunion

Hjälper dig reda ut om det teckensnitt du valt faktiskt kommer visas på alla de olika sorters prylar vi använder idag. Låt säga att du vill använda Arial Bold så kan det visa sig att det byts ut mot ett helt annat teckensnitt, till och med sans-seriffer kan bytas ut mot seriffer (såna med klackar alltså).

Pingdom (betaltjänst)

Kan övervaka en webbplats upptid, och svarstid med en ynka minuts intervall, samt kolla hur webbplatsen lever upp till YSlows prestandariktlinjer – så kallad RUM (Real User Monitoring).

Netrelations Inspector

Kollar en del tillgänglighetsfaktorer och ger hyggligt begripliga svar på vad som bör förbättras.

Readability Score – hur läsbart är innehållet?

Att kolla enskilda texters läsbarhet är gratis, men att kolla URLar kostar pengar.

Rich link preview

Visar hur en webbplats visar upp sig på Whatsapp, Facebook, Twitter med flera.

Check Gzip compression

Kollar om en webbsida drar nytta av komprimering, något som ofta kan minska mängden data att överföra till en fjärdedel.

Tillägg för WordPress

EWWW Image Optimizer

Tillägg som ersätter den funktion många av oss tidigare fick med WP Smush.it, alltså att få bilders filstorlek optimerade förlustfritt.

P3 (Plugin Performance Profiler)

Visar vilken påverkan dina WordPress-tillägg har på din webbplats laddningstider.

W3 Total Cache

Extremt mångsidigt plugin för att snabba upp en webbplats baserad på WordPress.

WP Super Cache

Något enklare alternativ jämfört med W3 Total Cache. Ganska rakt på sak och enkelt för den som vill få lite magi med snabbare laddning på sin webbplats.

Tjänster för optimering, webbanalys & SEO

Rankly.io (betaltjänst)

Svensk startup som håller koll på hur dina webbplatser placerat sig på angivna nyckelord i sökmotorerna. Smidigt gränssnitt utan nonsens.

Performance Budget Calculator

Hjälper dig komma fram till hur din prestandabudgets krav ska vara när det gäller laddtider för sidor. Säg att du kan leva med 10 sekunders inladdningstid på en långsam 3G-uppkoppling så kan tjänsten räkna ut det åt dig.

Conversionista!s Experiment Hypothesis Generator

Enkelt formulär som stöd när man ska ta fram en hypotes att testa. Kan handla om en ny design man ska A/B-testa mot den befintliga designen, så man inte glömmer alla aspekter av ett test.

Snowplow – öppen webbanalys

Snowplow är en öppen plattform för att logga alla tänkbara signaler som kan ha med webbanalys att göra.

Matomo (tidigare kallat Piwik) – öppet alternativ till Google Analytics

Matomo (f.d. Piwik) är nog främst ett alternativ till de som inte vill dela sin data med Google och deras tjänst Google Analytics.

Optimizely A/B Test Sample Size Calculator

Smidig räknare som talar om hur många användare du behöver per testalternativ för att kunna dra en säker slutsats (rent statistiskt).

sitespeed.io

Få ett betyg på hur bra en webbsida fungerar. Klicka ut detaljer för konkreta tips om vad som är värt att fixa till så webbplatsen blir snabbare.

Calibre (betaltjänst)

För 29 dollar/månad kan du få upp till två webbplatser övervakade för deras svarstider, hur snabbt sidan laddats färdigt visuellt i webbläsaren – alltså den upplevda prestandan.

Moz.com Keyword Difficulty Tool (gratis att pröva – betaltjänst)

Inom SEO är det en konst dels att undvika söktermer ingen använder men att samtidigt optimera på begrepp där konkurrensen inte är onödigt svår. Moz Keyword Difficulty Tool hjälper till med precis detta. Gratis under en månads testperiod.

Market Samurai (betaltjänst)

Market Samurai är även det ett verktyg för att analysera nyckelord på sökmotorer.

Ubersuggest SEO

Poängen med Ubersuggest är att kunna efterforska relaterade sökord från Googles automatiska förslag. Detta kan vara guld värt för att komplettera de nyckelord du tänkt fokusera på med ’long tail’-titlar eller bara för att bredda i största allmänhet.

Open Site Explorer (Freemium)

Erbjuder en grundfunktion gratis, men god överblick kostar pengar, förstås.