Stäng

Silverlight 2 har släppts och imponerar

Den första versionen av Microsofts Silverlight gjorde inte så mycket väsen av sig. Den fick varken speciellt många att installera tillägget på sina datorer eller några spridda tjänster att börja nyttja funktionerna. Idag kom nästa version som Microsoft hoppas ska vara den Flashdödare som 1.0 inte var. Vi andra hejar lite försiktigt på eftersom konkurrens är bra även om det är Microsoft som är i underläge för en gångs skull.

Skryt som ska imponera på oss är bland annat att Silverlight går 1000 gånger snabbare att köra i webbläsaren än Javascript och att det ska bli lättare att utveckla rika program för webbläsarna. Får se vad de nya DRM-funktionerna kommer att ge oss användare, om nu mediaindustrin blir intresserade över huvud taget.

För de som kör på Linuxplattform så är det dock fortfarande osäkert när Moonlight, Silverlight på öppen källkod, ska bli klar. Den befinner sig för närvarande i alphaversion. Det kan tyckas lite svagt av Microsoft att inte samarbeta bättre med öppen källkodgänget så Silverlight-tekniken får en större spridning direkt vid lansering. Vad vinner Microsoft på att inte hjälpa till även där?

För dig som utvecklare är det bara att jobba vidare med Visual Studio 2008. Språken som du kan jobba med är Visual Basic, C#, javascript, IronPython och IronRuby.

Läs mer om Silverlight

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.Obligatoriska fält är markerade *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.