Stäng

Snabbtitt på Windows 8

Windows 8 startskärm med Metro-gränssnittUnder veckan dök Windows 8 Consumer Preview upp och jag tog givetvis en titt. Ser inte så annorlunda ut mot den föregående versionen mer än att Windows Store är med. Gränssnittet är Microsofts nya idé som kallas för Metro vilket redan finns på Windows Phone och är tänkt att köras på de kommande Windows-plattorna.

Windows 8 kommer innehålla en appbutik med namnet Windows StoreFörsta intrycket är att det är mer ordning än de tidigare så kallade widgets som fanns i högerkanten på Windows Vista, men samtidigt har denna högerkolumn invaderat hela skärmen och slösar något bedrövligt med plats. Ska man vara rättvis så är det svårt att utnyttja ett traditionellt skrivbord fullt ut, men med tanke på all ansträngning de lagt på att ta fram ett nytt gränssnitt hade jag hellre sett att de kommit fram med något som fyllde skärmen.
Det som är bra dock är ju att dessa rutor kan innehålla information och funktioner till skillnad från iOS sätt att ha en dum app-ikon som eventuellt visar en siffra med antalet notifikationer.

Att det kommer med en appbutik, Windows Store, tycker jag är mycket positivt (se bild nedan). Folk i min närhet skriker ofta ihjäl sig över att det är att stänga in sig i en leverantörskontrollerad värld vilket förstås är delvis sant men samtidigt förenklar det för de som inte har eller behöver datorvana att installera grejer som inte innehåller en massa skit.
Jag ser framför mig att ställa in farsans dator så han enbart kan installera grejer från Windows Store, ska något annat in kan han ringa mig så sköter jag det på distans. Borde bli färre virus 🙂

Windows 8 har kvar det klassiska skrivbordetDet gamla gränssnittet med skrivbord finns kvar i ett något stympat skick. Det som saknas, och jag saknar, är den vanliga startknappen för att kunna bläddra mellan program och komma åt kontrollpanelen etc. Utvecklingen i Windows går inte riktigt oss datorvanas väg de senaste 15 åren. Upplever mig som mer effektiv med kontrollpanelen av Windows 98-snitt jämfört med Windows 7’s förbannade grupperingar. Delar av det nya är bra men vid snabbfixar och små ändringar brukar det nya pedagogiska sättet kännas som att det bara är i vägen och många klick bort.

Precis som Windows 98 SE, tror jag det var, så följer det med ett flipperspel till Windows 8 – det tackar jag för. Dock fungerar det uruselt virtueliserat under VMware Fusion vilket kanske inte är så konstigt.

Windows 8 innehåller ett flipperspelSom tur är, för alla sekreterare, så kommer det förstås med ett kortspel 🙂

Här kommer också frustrationen in då det är det första jag hittar som är touch-baserat. Att få den förbaskade kortleken uppe till vänster att lägga fram nya kort genom klick+drag känns väldigt krystat på en bärbar dator och onödigt på en surfplatta. Dessutom är det svårt att få det att reagera korrekt på min Macbooks touchpad av någon anledning.

Personligt intryck av Windows 8

Windows 8 är sekreterarnas bästa vän, kommer med patiensNu är detta visserligen en förhandsversion så man behöver ha överseende om något inte funkar kanon, men jag kommer för första gången inte förhandsbeställa ett exemplar av Windows 8. Jag gick på niten med Windows Vista och Microsoft har för vana att varannat operativsystem är ett ordentligt snedsteg.

Bra grejer med Windows 8

  • Bra widget/tiles-tänk för surfplattor och datorovana på bärbara.
  • Windows Store kommer göra det enklare att hitta populära program och se andras kommentarer.
  • Kombon med Xbox Live och Microsofts webbtjänster lär underlätta för många som vill roa sig.

Dåliga grejer med Windows 8

  • Tröskel med nya gränssnittet.
  • Fullskärmstänket kommer göra det drygt för oss med ordentliga stationära skärmar.
  • Tveksam touch-hantering och touch där det verkligen inte behövs.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.Obligatoriska fält är markerade *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.