Stäng

Socialt intranät i magasin-format? Ja tack!

Sedan jag började på VGR igen har jag insett att det ibland är otacksamt att jobba med mig. Sist propagerade jag för RSS, funktionellt & socialt intranät. Nu när någon annan tagit sig tiden att fixa delar av det jag skrek mig hes om så är det något nytt jag jagar efter.
Jag uppskattar verkligen att det finns de som har ork att få saker gjorda under den ofta långa tid som ett projekt tar inom offentlig sektor. Sen kan man alltid bli bättre på att visa den uppskattningen istället för att konstatera att många coola grejer saknas.

Det senaste av allt jag saknar är en startsida med vettig översikt, särskilt till surfplattor och mobiltelefoner. VGR har visserligen tagit fram en prototyp på hur det skulle kunna se ut, men skadad som jag är med det jag sett på NetRelations så är jag fast i tankar som puffsystem och magasinkänsla. Appen Zite till Ipad tycker jag vore intressant att korsa med ett intranät:

Zite som app till Ipad ger en bra magasinkänsla över informationen

Att direkt se innehållet i nyheter, meddelanden och dokument känns så rätt jämfört med att få fram den klassiska länklistan med titel och ändringsdatum där man inte har en aning om innehållet. Det ute i högermarginalen kan fungera som en bra navigering. Exempelvis kan man för Sahlgrenskas medicinska personal ha information filtrerad efter diagnosområden etc.

Det är inte i alla fall man har så mycket text att hämta som i ovanstående magasin-liknande app. Då kan man blanda in lite inspiration från puff-system, som exempelvis Scandinavian Deco på Ipad:

Scandinavian Deco på Ipad har navigering baserad på puffar

I vissa fall kan visualisering och förhandsgranskning hjälpa till med dokument i PDF-format eller externa resurser. Det är väldigt lätt, har jag märkt, att tänka på puffar som en länkad bild, dock kan puffar vara så mycket mer aktiva och rent utav jämföras med widgets. Många som bygger mobilanpassade intranät och webbplatser har istället för att lära sig av webbens storhet valt att efterlikna Apples mobila enheters startskärmar med dess appar. Problemet är att en app-ikon inte direkt bär med sig någon information av värde förutom eventuella siffror om antalet olästa mejl osv.

För den sociala dimensionen på det hela finns lite att inspireras av Flipboard för Ipad:

Flipboard för Ipad visar upp Facebook, Twitter och andra sociala dimensioner med en god översikt

Även fast man nu kanske inte använder Twitter till annat än omvärldsbevakning på ett modernt intranät så har en del någon mikroblogg-lösning. Identi.ca exempelvis är öppen källkod och erbjuder något man kan ha inom organisationens kontroll. Säg att man filtrerar fram inläggen via dess hashtaggar som kan korsrefereras mot vokabulär som SweMeSH och presenteras för de yrkesgrupper som kan ha intresse.

Under nästa vecka ska jag på ett möte om en uppfräschning av designen för vår medarbetarportal. Förhoppningsvis hinner jag skissa/koda ihop ett exempel på hur en något mer radikal lösning skulle kunna se ut.
I slutet av februari kommer Örebro Kommun anordna en träff om sociala intranät med tanke på deras sociala satsning via SiteVision, hoppas jag hinner vara med där och lyssna lite.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.Obligatoriska fält är markerade *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.