Stäng

Skapa en sökmotorvänlig länkstig för din webbplats

Exempel på hur en länkstig kan se ut, i detta fallet hur det placerats på min egen webbplats.Länkstig är den där raden många webbplatser har ovanför innehållet på sin webbplats för att tala om var inom en webbplats man just för stunden befinner sig.

Att ha en länkstig, också ofta kallat brödsmulor, är enligt webbriktlinjer.se prioritet 1 och de förklarar det så här:

“Användaren behöver förstå eller lära sig hur navigationen fungerar för att enkelt kunna hitta information på hela webbplatsen.Ett sätt att underlätta för användarna att förstå var de är på webbplatsen är att tydliggöra navigeringsnivåerna.”

Det finns flera sätt att göra dessa länkstigar på. Har man haft sin länkstig, eller webbplats, länge i ett oförändrat skick finns risken att man kan behöva uppdatera dem för att även förklara strukturen rent semantiskt för sökmotorer via tekniken RDFa (Resource Description Framework in Attributes). Lämnar webbplatsen ifrån sig sin navigationsstruktur på ett ordnat sätt kan det se ut som nedan i sökmotorn, att sökmotorn blir medveten om att sidan i träffen hör hemma under sidan Optimering som själv hör hemma under huvudsidan.

Exempel på utseende i sökmotorn där sidans struktur syns direkt.

För att kolla om din webbplats har korrekt RDFa-märkt länkstig (och annan strukturerad data) kan du använda Googles testverktyg för strukturerade data, mata in en webbadress och då kommer den tala om vilken strukturerad data den fann. I detta fallet är det så kallade breadcrumbs du hoppas att den hittar.

HTML-koden för en bra länkstig kan se ut så här (och ett Google-exempel hittar du här):

<div class="path">Du &auml;r h&auml;r: 
<span itemscope itemtype="http://data-vocabulary.org/Breadcrumb">
<a itemprop="url" href="/">
<span itemprop="title">Start</span></a> &gt; </span> 
<span itemscope itemtype="http://data-vocabulary.org/Breadcrumb">
<a itemprop="url" href="/blogg/">
<span itemprop="title">Blogg</span></a> &gt; </span>
Webbredaktörens verktyg</div> 

Magiska snuttar i koden är allt det som kanske ser rörigt ut, det vill säga attributen itemscope, itemtype och itemprop. Det är i dessa man anger hur strukturen ser ut.

Det är inte en vild gissning att det lönar sig i rankningen på sökmotorer att man lämnar ifrån sig denna strukturerade information. Hur mycket det hjälper är svårt att avgöra.

För dig som använder WordPress kanske det är ett plugin för RDFa breadcrumbs är vad du behöver.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.Obligatoriska fält är markerade *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.