Stäng

Spectacular Studios versus Genusfotografen

En Google-sökning på Spectacular Studios börjar redan se allt mer illa ut.Genusfotografen är en person som bloggar och ifrågasätter genusperspektiv på bilder som publiceras. Efter ett inlägg om ett reportage i Arlandas tidning  Xpress har han nu blivit dragen inför en juristfirma med namnet Bildombudsmannen för att ha fotograferat av några tidningsuppslag. Denna Bildombudsmannen är inte någon statlig institution utan ett företag som vill låta officiell och det kanske fungerar onödigt bra.

Bilden ifråga kan du ta del av hos SVT. Tycker nog att Spectacular Studios med argumenten om “fel sammanhang” och sin rätt till bilderna ska sluta vara så selektiva och dra SVT & Dagens Media inför domstol. Lycka till med det…

Spectacular Studios använder upphovsrätt för påtryckning

Nu är väl jag som många andra “blind” för förtrycket kvinnor utsätts för i bild, däremot är jag brutalt allergisk mot censur och när lagstiftning används på detta sätt. Om jag förstått det hela så är Genusfotografens användning av bilder inte skyddat i lag enbart på grund av att det inte är en trycksak eller har utgivningsbevis.
Detta kostade honom 15 000 kr i uppgörelse då han av förståeliga skäl inte vågade gå till domstol då denna absurditet tydligen är avgjord i Hovrätten.

Det intressanta i dessa sammanhang är att det brukar uppstå en sådan skitstorm mot de företag som beter sig på detta vis. Precis som när Dan Nilsson jämförde DHL med nazister och jurister kallades in tror jag att även i detta fallet att Spectacular Studios bara har att förlora på att bråka om detta.
Sättet man som företag kan förlora på det är att det blir så omtalat på nätet att de på en Google-sökning främst återges i negativa sammanhang. Detta är något man redan nu kan man börja se negativa kommentarer bland de 10 första träffarna vilket även syns på bilden ovan.

Rimligtvis borde man ha rätt att i kritiserande sammanhang få återge ett fotografi och dess sammanhang, precis som att man bör få ha skärmdumpar från webbplatser för att återge ett sammanhang.

Träffande citat från företagets sida om sig själva:

“Vi arbetar över gränserna för att säkerställa att alla samarbeten vi går in ger spektakulära resultat.”

Läs mer om Spectacular Studios dust med Genusfotografen

Protestgrupper

Länkar som visar på problemet med bilder och genus

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.Obligatoriska fält är markerade *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.