Close

Spotify – reflektioner kring hypen så här i början

Programmet Spotify som måste installeras för att lyssna på musikenJag må vara trög men jag förstår inte storheten och allas julaftonsmorgonkänsla kring huruvida de ska få en invite till den nystartade musiktjänsten Spotify. Men precis som med mycket annat så är det bäst att pröva innan man avfärdar det helt.

Istället för att ställa mig i kö för att få en inbjudan så cashade jag upp och tog ett premiumkonto för att provköra direkt. De varianter på tjänsten som finns är:

  • Gratis – du måste nu ha en inbjudan och det lär vara en hel del reklam.
  • Dagspass – 9 kronor per dag och då slipper du reklamen.
  • Premium – 99 kronor per månad, du slipper reklamen och får 2 inbjudningar att skicka ut.

Bra grejer med Spotify

De saker jag redan nu kan tycka är bra med Spotify är att det är ett ganska smidigt program man installerar, det är lättförståeligt att lista ut hur det fungerar om än väldigt nedbantat.
Det jag saknat sedan upphovsrättsindustrin slog ihjäl programmet AudioGalaxy för evigheter sedan är att upptäcka ny musik, inte för att Spotify riktigt är på den nivån än men programmet underlättar lite i alla fall. Bland annat hittade jag en mycket kul variant på Metallicas låt Nothing Else Matters, fast i bluegrass-version [youtube-länk].
Själva tjänsten är i sig rätt rimligt prissatt, tycker jag med mitt spendersamma synsätt på det mesta i livet.

Värdelösa grejer med Spotify

Även solen har sina fläckar eller hur 😀

Rätt litet utbud. Faktum är att bland de många stickprov jag tittade efter när jag byggde upp några exempelspellistor så var det lite samma skit som radiohitsen de senaste 5 åren och massvis med sammanställningsskivor. Men lyssnar du bara på det som musikindustrin vill att du ska lyssna på just nu för att köpa nya skivor/låtar är det förstås inget problem. Eller så kanske du hellre lyssnar på alla mixar på Paris Hiltons fåtaliga låtar snarare än gamla klassiker inom rock och pop…

Vissa artister är inte ens med. Att just Metallica saknas förutom i form av karaoke, covers och tributes är väl ingen skräll med tanke på deras omoderna synsätt så här långt med de nya förväntningarna på musikindustrin.

De har svårt att hålla isär artister och grupper med samma namn, Nirvana släppte bland annat ett album på 70-talet…

Tjänsten spelar upp låtarna direkt, det går visserligen att spola i låtarna, och det är bra respons när man byter låtar och spolar. Det som dock pytsar in massor med smolk i bägaren är att musiken vid flera tillfällen hackade utan att jag ens spolade. Visst kan detta vara inkörningsproblem, och andra ursäkter, men det gör ju inte att jag känner mig speciellt sugen på att betala för premiumkonto nästa månad.

Var är stödet för min mobiltelefon? Linux-stöd utan Wine?

Sammanfattning

Jag är tveksam till vad poängen med denna satsning är. Visst är det mer portabelt än Itunes Music Store på sätt och vis, men det enda som gett mig lite extra god känsla kring detta vore ju om man slapp installera något på datorn och kommit ännu närmre musiktjänsten Pandora som numera säkert är död.

Och när kan jag lyssna på dessa musiktjänster på min mobiltelefon till en rimlig kostnad?

Skrivet om Spotify i media

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.