Stäng

Ställ till det för din kund – låt SJ visa vägen

SJ:s internet ombordSJ (Statens Järnvägar) visar vägen inom användbarhet och att förenkla för kunden. Se bilden här intill och notera att de talar om att det är VIKTIGT, med versaler, att använda just versaler när man skriver in bokstäverna för att använda deras internet ombord.

Jag är en av de på firman jag jobbar som kanske övertolkat det här med miljöpolicy och alltid väljer just tåget mellan Göteborg och Stockholm. Eftersom jag jobbar med webb och vill jobba på tåget så åker jag ofta 1:a klass så man får smörgås och internetuppkoppling per automatik.

Reflektion 1 – vad tusan är versaler

Hur många i vårt typografiskt medelbegåvade land vet vad en versal är? Nog för att jag jobbar med dessa grejer, och råkar känna till de svenska och utrikiska termerna för dessa ting, men vet genomsnittssvensken att det är något annat än stora bokstäver och att SJ skriker ut detta budskap när man vill surfa ombord?

Hade det var okej att kräva av sin kunder att skriva in det hela enligt CamelCase lika gärna?

Reflektion 2 – sidospår till Katrineholm

Jo, det är sant. SJ har lite halvdålig koll på saker och ting. Just nu ropade de ut i högtalarna på tåget att “ni som egentligen skulle till Katrineholm kan samlas i vagn 4 så….”. Detta är något som de talar om efter att vi passerat Katrineholm.
Att den här internetuppkopplingen kopplas ned i genomsnitt en gång i timmen är också en bidragande orsak till att man upplever att SJ har koll på läget.

Får se om man har turen att åka boskapsvagn även denna gång från Skövde till Göteborg eftersom SJ har en tendens att inte får sina X2000-tåg att funka hela vägen fram.

Reflektion 3 – gratis lösning till SJ

Eftersom jag är så snäll så tänkte jag härmed ge SJ koden för hur man inte behöver ge de betalande kunderna till Internet ombord den extra och onödiga tankemödan över vad versaler är. Om de nu har en DotNet-plattform så ska ASPX-filen se ut så här:

<asp:TextBox ID="InternetOmbordKod" runat="server" />

Och *.CS-filen kan innehålla detta:

protected void Page_Load(object sender, EventArgs e)
    {
		string kod = InternetOmbordKod.ToString().ToUpper();
    }

Bara att fixa, om man man nu vill sina kunder väl. Eller är det rimligt att företagets lathet ska gå ut över kunderna?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.Obligatoriska fält är markerade *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.