Stäng

Sveriges mest eftersatta webbplats

Internet Explorer 8 kraschar vid ACID3-testMed rubriken avses förstås denna webbplats, en av landets många skamfläckar på webben. En webbplats som hänger i de skumma kvarteren på nätet din mamma varnade dig för att besöka. Här slöddras det flitigt och alla gör lite som de själva vill.

Webbstandarder och webbläsare

Min forna kollega, och frekventa kommentatör, Morgan noterade i ett tidigare inlägg om Internet Explorer 8s släpp att IE8 trots all ansträngning av att följa webbstandard inte klarar av ACID3-testet speciellt bra. Min Firefox 3.07 får 71 av 100.

Min nya fräscha Internet Explorer 8 nöjer sig inte med att komma upp i 12 av 100 utan ska förstås krascha också, som du ser på bilden.

Webbstandarder och webbplatser

Visst, webbstandarder är grymt bra. Ännu bättre är om man följer dem. Det gör ju inte de flesta webbplatser.
Min enda ursäkt för denna webbplatsen är väl att jag inte ids, “skomakarns barn” och att “detta ändå inte är mer än min högst privata lekplats”.
Så är jag inte ensam om att tänka, på något sätt upplever jag vid mitt surfande att det nästan bara är de stora satsningarna på nätet som det faktiskt finns en ansträngning till att få webbplatsen att validera.

Hade jag bloggat i tjänsten, detta varit mitt företags/arbetsgivares webbplats hade det förstås varit en stor skillnad.
Samtidigt har jag börjat notera att det smyger omkring kunder på denna webbplats så nu får jag ta mig i kragen och åtminstone få webbplatsen att validera XHTML Transitional.

På jobbet har jag kunder som är mycket nogranna med att deras webbplatser ska validera, så kunskapen saknas inte direkt. Min arbetsgivares partner Meridium har tagit ett bra steg mot en bättre webb genom tjänsten Validerat.se för att sporra myndigheter att skärpa sig med sina webbplatser. Som grädde på moset kommer de inom inte allt för länge lansera ett plugin till EPiServer som hjälper och varnar redaktören för problem med sidorna man jobbar med. Den produkten såg väldigt lovande ut vid en tidig demo förra veckan och känns given att syna närmare i sömmarna. Den kollar även tillgängligheten med hjälp av WAI och WCAG.

För dig som vill motivera mig med att påpeka min webbplats svagheter på validering så bifogar jag nedan lite resurser jag själv använder för att jobba med validering.

Resurser för att jobba med validering av webbplatser

Tillägg till Firefox

  • RSS Validator – validera prenumerationsflöden via RSS-formatet.
  • CSS Validator – kolla om CSS-filerna validerar.
  • Total Validator – lite kämpig då den postar sidan, och adressen måste vara publik, men den kollar döda länkar, CSS-fel och fel på webbkoden.
  • HTML Validator – validerar så klart även XHTML som väl är det enda formatet som är vettigt idag. Mycket smidig då den ligger i webbläsaren och lagom diskret rödflaggar om sidan inte validerar. Dock vore det skönt om man slapp se alla sidor med Google-reklam, inklusive min egen, som icke-validerande. Filter, någon?
    Med fördel väljer du SGML-valideringen när du installerat om du nu vet vad du håller på med.
  • Firebug – hjälper en att lura fram vad som felar genom ett smidigt sätt att välja bort delar av stilmall etc. Också bra stöd när man jobbar med AJAX, eller Javascript i största allmänhet.
  • Web developer – smidig när man ska inaktivera stilmall och plocka fram attribut etc, förutom att den har inbyggd validering till och med för WAI.

Övrigt

Är det något jag glömt?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.Obligatoriska fält är markerade *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.