Stäng

Svininfluensa, beredskap, trafikstockning och molnet

Ökning av trafik på grund av svininfluensan

Plötsligt händer det. Av någon anledning får man massor med besökare till sin webbplats på grund av någon händelse, stor webbplats som länkar till ens egna eller något som skrivs mycket om i media.

Svininfluensan är en sådan händelse, någon knarkande artist som blir rikskänd över en dag en annan.

Visst är det kul att ha många besökare på sin webbplats, men baksidorna kan komma ganska omgående i form av att sajten går ner eller blir hysteriskt långsam.

Till en viss gräns kan en korrekt byggd webbplats till och med upplevas som snabbare av besökarna när antalet besökare ökar – om det finns en bra cache-funktion och om den exempelvis inte har stilmallen spridd över flertalet lokala filer.
När smärtgränsen är nådd så stupar det hela ganska fort.

Detta är det enda scenario jag så här långt blivit övertygad om att allt snack om molnet faktiskt kan göra nytta. I dessa lägen skulle det faktiskt vara skönt att bara punga ut med lite mer pengar och snabbt lösa problemet. Alternativet att börja köpa egna servrar för installation eller kanske att koppla in utvecklare för att se om man kan optimera webbplatsen är inte direkt en snabb lösning.

Dock tror jag priserna behöver gå ner ordentligt på dessa molntjänster, och det skulle inte skada om det var mer uppenbart hur mycket det faktiskt kostade. Jämförde nyligen vad Windows Azure och Amazon AWS erbjuder – det var på inget sätt uppenbart hur de mycket de kostade i relation till varandra eller en förväntad månadskostnad. Det enda som var uppenbart var att om man inte har en otroligt populär webbplats skulle det bli hysteriskt dyrt jämfört med vanliga webbhotell, VPS och co-location.

Med andra ord kommer nog många få höra den efterkloka kommentaren att man borde lagt grejerna i molnet (och haft stora utgifter).

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.Obligatoriska fält är markerade *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.