Tagg: HTTP statuskod 404

Offentlig sektors webbprestanda och användbarhet 2016

Trafik ner i Götatunneln i Göteborg

Tidigare år har jag publicerat jämförelser mellan sveriges kommuner när det gäller deras webbprestanda. I oktober kollade jag specifikt in Eskilstuna kommun då de lagt energi på att bli bättre just på den upplevda snabbheten. Med denna mätning har jag tagit i så jag nästan sprack i hur komplicerat det blev. Jag är inte statistiker… Läs mera »

Ny praxis när webbsidor kastas eller arkiveras?

404 sidor kan försvinna om Firefox experiment faller väl ut

Webbläsaren Firefox experimenterar med ett webbläsartillägg för att inte visa felsidor av typen 404. Istället för webbplatsens egna 404-sida uppges besökarna istället få den senaste versionen som Internetarkiveringen Wayback Machine fångat in. Tanken med denna funktion är att hjälpa de som gör efterforskningar, följer referenser och liknande fall när man inte nödvändigtvis bryr sig om… Läs mera »

Utforma error 404-sidan för att underhålla

Rum 404 på Scandic Hotell

I boken Webbstrategi för alla så ges ett antal tips på hur man utformar sin Error 404-sida för att den ska vara användbar och nyttig. Något som man däremot inte har plats med i en tryckt bok är att lista en massa exempel på hur dessa sidor kan tänkas se ut. Dessa sifferserier är något… Läs mera »

Hur ska en bra 404-sida funka?

404-felsidan på Webbstrategi för alla

Det är väldigt mycket man ska tänka på när man bygger en modern webbplats. En sak som tycks vara lätt att glömma bort är att tänka sig in i användarens sits och att hantera avvikelser på ett bra sätt. Som beställare eller utvecklare är man inte en så värst representativ som användare när man testar… Läs mera »

Länkar till sidor som inte finns

Detta är punkt åtta i listan med hygienfaktorer, det där du ska kolla upp någon gång emellanåt. Det är inte bara när sidor saknas på din webbplats du ska bry dig. Om du länkar till en sida på någon annans webbplats och de kastar den så går det ju ut över dina besökare.

Fel statuskoder skickas – webbplatsen ljuger

404 advert not found (flickr user: id iom, cc-by-nc)

Detta är punkt sex i listan med hygienfaktorer, det där du ska kolla upp någon gång emellanåt. Det tillhör gott uppförande att svara ärligt och konkret på frågor. Dessvärre är det inte alltid detta är något som prioriteras när vi låter datorer kommunicera med varandra.

Bläddra till sida: