Tagg: Öppen källkod

Piwik för webbanalys

Exempel på Piwik - från Västra Götalandsregionen

Även fast Google med sitt verktyg Google Analytics eller Adobe lovar dyrt och heligt att de inte gör tveksamma saker med den data de samlar in finns ibland ändå anledning att undvika dem. Det främsta alternativet idag är verktyget Piwik. I sitt grundläggande utförande är Piwik både gratis och öppet.

URL-förkortare och URI-tjänst för länkad data under utveckling

Nyligen påbörjade vi att bygga ett utseende till URL-tjänsten som utvecklats. Denna bild är ett tidigt utkast. Själva tjänsten finns publicerad som öppen källkod hos Google Code men så här långt utan ett aptitretande gränssnitt. Tanken på kort sikt är att anställda inom Västra Götalandsregionen ska kunna förkorta och hantera länkar, men på längre sikt… Läs mera »

Jobbar numera med Vårdaktörsportalen inom Västra Götalandsregionen

Efter 7 snabba månader skuttade jag vidare från NetRelations till Västra Götalandsregionen. Arbetsuppgifterna är faktiskt ganska lika och huvudfokus är fortfarande webbstrategi men nu i projektet Vårdaktörsportalen. Det kommer nog ta ett tag att vänja sig vid att sitta på andra sidan bordet och axla beställarrollen. På sätt och vis är det ju bra med… Läs mera »

Jaiku blir open source och ditchas av Google

Google är inte helt immuna mot lågkonjunkturen, eller så gillar de helt enkelt att stänga ner kontor och produkter de nyligen betalat stora summor för. De kommer stänga ett kontor i Texas, ett i Trondheim och även i Luleå där det varit utvecklingsprojekt på produkter som kanske inte är livskraftiga på det sättet Google behöver… Läs mera »

Ubuntu Cola och OpenCola

Det slog mig att jag faktiskt tittar på reklam när jag för någon månad sedan upptäckte att det gjordes reklam för en dricka som hette Ubuntu. Precis som operativsystemet som baseras på Linux. Ubuntu som ord kommer från Zuluspråket och betyder medmänsklighet. Ubuntu Cola är den enligt marknadsföraren första rättvisemärkta colan, det är ju gulligt…. Läs mera »

IDG står för århundradets mest korkade artikel om öppen källkods licensformer

Artikelförfattaren Lars Danielsson lyckas med konststycket att varna och lite smått kritisera licenserna bakom öppen källkod. Som främsta argument använder han att det är svårt för företag som inte vill dela med sig av sin källkod att använda källkod som baseras på öppna licenser. Detta eftersom det finns flera licenser som ibland kan gå i konflikt… Läs mera »

Open Source är ju så fantastiskt eftersom…..eeeeh

Open Source, eller öppen källkodsprogramvaror, har funnits ganska länge. Många använder det även fast de inte vet om det i exempelvis sin hemelektronik eller i sin dator. I ett inlägg på Slashdot kommenterar en sund person något som jag irriterat mig på länge nämligen argumenten som entusiasterna bakom öppen källkod och linux-gänget ofta kör med… Läs mera »