Tagg: RDFa (Resource Description Framework in Attributes)

Sökmotoroptimering – en introduktion

Web Strategy for Everyone

Det här materialet blev över när jag skrev på boken Webbstrategi för alla. Hellre än att slänga det så är det nu publicerat med viss redigering (inte riktigt lika ambitiöst som om det kommit med i tryck :)) Sökmotoroptimering handlar om att optimera sin närvaro på webben för att sökmotorerna ska fatta tycke för din… Läs mera »

Uppsala.se under prestanda-luppen

uppsala.se anno 2016

Under årtusendet när vikingarna fortfarande plundrade och satte skräck i Europa, ja då gick jag i skolan tillsammans med Sebastian Danielsson. Vi lärde oss något som då kallades för mediapedagogik, typ webbdesign och att man skulle begripa även hur innehåll skapas. Idag, 18 år senare, hörs vi mest av över Twitter, samt att jag avundsjukt… Läs mera »

41% av Google-sök är annonser

Utrymmet för att visa upp RDFa minskar på Google

Som rapporterat tidigare är nu bara 10 av 17 “sökträffar” på Google organiska, det vill säga inte köpta. Nu börjar Google också backa allt mer om användningen av det som i SEO-kretsar kallas RDFa. RDFa, vilket är en mikrodata-standard, går ut på att beskriva ett innehålls typ, så att det inte bara är en ostrukturerad… Läs mera »

Design av intranätsök

Tidigare genomförde vi på VGR ett projekt för att ge vår sökmotor en sedan länge välbehövlig ansiktslyftning. Jag skrev ett avrop som konsulter från tre olika firmor vann. Det blev Kristian Norling från Intranätverk som strateg, Daniel Bengtsson från Avega Group som webbutvecklare/gränssnittsutvecklare och Peter Antonius från Whitespace på design/gränssnittsprogrammering som kompletterade mina kollegor i arbetet.

Skapa en sökmotorvänlig länkstig för din webbplats

Länkstig är den där raden många webbplatser har ovanför innehållet på sin webbplats för att tala om var inom en webbplats man just för stunden befinner sig. Att ha en länkstig, också ofta kallat brödsmulor, är enligt webbriktlinjer.se prioritet 1 och de förklarar det så här: “Användaren behöver förstå eller lära sig hur navigationen fungerar… Läs mera »

Kalender på Googles resultatsida

I maj upptäckte jag för första gången att svenska sajter (och de som låg på servrar i Sverige) lyckats med att få med sina microformats/rich snippets med i Googles resultatsidor. Då var det Eventim som lyckats få med dels datuminfo om sina festivalbiljetter och även recensioner.