Tagg: Upphovsrätt

Open Data Day i februari

“It’s difficult to imagine the power that you’re going to have when so many different sorts of data are available.” Sir Tim Berners-Lee, grundaren av webben 21:a februari 2015 passar entusiaster över hela världen på att fira delandet av data. Ett exempel på hur öppna data är en integrerad del av en webbplats utveckling är… Läs mera »

Fransmännen har otur när de tänker kring upphovsrätt

Frankrikes senaste förslag på hur underhållningsindustrin ska överleva är att annonsnätverken som verkar på webben ska behöva betala en extra straffskatt som går till upphovsindustrin. Den obligatoriska bil-liknelsen blir väl att de som säljer reklamplats längs med vägar skulle få betala för brottsligheten man kan anta att bilisterna utför, som att köra för fort etc.

Kazaa återvänder som betaltjänst

Kazaa, tidigare ett fildelningsprogram skapat av Niklas Zennström som hade gott om illegalt material, återuppstår nu som en legal betaltjänst för musik. Dock förnekar sig inte upphovsrättsindustrin denna gången heller genom; Att endast tillåta amerikaner att delta. Ta 20 dollar i månaden och låta dig endast lyssna så länge som du betalar. Ge dig DRM-skyddade/skadade… Läs mera »

Andrew Galambos definition av frihet och rättigheter

Satt i vanlig ordning och skummade igenom Slashdot när jag halkade förbi ett inlägg om lite historik kring upphovsrätt. Bland kommentarerna fångade ett tips om en man vid namn Andrew Galambos mitt intresse då han hade tänkt ut en ganska extrem variant av vad frihet och rättigheter egentligen är. Galambos betalade till och med avgift… Läs mera »

Även om du betalar för dig har du inga rättigheter i den nya mediaverkligheten

DRM, som används för att skydda upphovsrättsägarens intressen, har varit omdiskuterat ända sedan skräpet släpptes för första gången. Under gårdagen kom information ut om att de som via Amazon köpt verken 1984 och Animal Farm (ironiskt va?!) skrivna av George Orwell fått sina böcker raderade på sin e-boksläsare Kindle. Nu fick visserligen de som köpt… Läs mera »

Domaren i The Pirate Bay-rättegången jävig

Dagens nyhet borde ändå vara avslöjandet om troligt jäv i The Pirate Bay-domaren Tomas Norströms medlemskap i upphovsrättsföreningar. Läsvärt hos GP. Domaren råkar tydligen vara medlem i Svenska föreningen för upphovsrätt, och det komplicerar det hela ordentligt att IFPI råkar vara stödmedlem. Det är trist att sånt här kommer med och förhalar hela rättsprocessen, för… Läs mera »

Fängelse för alla inblandade i The Pirate Bay

Nog för att tingsrätten kan döma precis hur som helst, med tanke på att det ofta är några moraltanter från Kristdemokraterna som lämnar sin åsikt i respektive fall, men personligen är jag inte det minsta förvånad över att alla fyra åtalade fick fängelse för medhjälp till brott mot upphovsrätten. Tror inte någon tvekar kring huruvida… Läs mera »

Bläddra till sida: