Tagg: URL-strategi

Hur en URL inte ska se ut

Göteborg Stad och deras värdelösa adresser

Apropå hygienfaktor nummer två jag skrev om nyligen så står min ständiga slagpåse Göteborg Stad till tjänst, som så ofta. Tacksamt att ha någon nära till hands att plocka billiga poänger på…

Vettiga adresser

Detta är punkt två i listan med hygienfaktorer, det där du ska kolla upp någon gång emellanåt. Det finns massor att tänka på när man utformar en vettig URL-struktur (URL – Uniform Resource Locator, URL och webbadress är samma sak). Till att börja med ska den vara läsbar så man förstår vem som är avsändaren… Läs mera »

URL-strategi borde vara viktigare än SEO

Senast förra veckan blev jag återigen påmind om att det tycks vara svårt att följa den ursprungliga tanken om hur webbadresser ska utformas. I mitt fall var det dokumenthanteringssystemet Alfresco (som är väl spritt över hela världen) som hade mellanslag i adresser. Det är direkt olämpligt eftersom många program, exempelvis Outlook och Skype, försöker göra… Läs mera »

Webbstrategi för alla – nu hos tryckeriet

Omslag för boken Webbstrategi för Alla

Idag fick jag meddelande från förlaget Vulkan om att boken är hos tryckeriet. Äntligen! Troligen kommer boken finnas till försäljning i slutet på nästa vecka, mer om det när det närmar sig. Jag och sambon (formgivaren) har suttit i vår svinkalla sommarstuga i Dalsland hela precis helgen och osocialiserat = gjort slutredigering och fix med… Läs mera »

Är din upload-katalog en soptipp för dokument?

Jag vågar nog påstå att så ofta är fallet. De flesta tar inte hand om de dokument som laddas upp som komplement till webbsidorna, de försvinner ju in i glömskan när webbredaktören tar bort länken eller laddar upp en nyare version. Problemet är att om länken från den egna webbplatsen till en uppladdad fil försvinner… Läs mera »

URL-förkortare och URI-tjänst för länkad data under utveckling

Nyligen påbörjade vi att bygga ett utseende till URL-tjänsten som utvecklats. Denna bild är ett tidigt utkast. Själva tjänsten finns publicerad som öppen källkod hos Google Code men så här långt utan ett aptitretande gränssnitt. Tanken på kort sikt är att anställda inom Västra Götalandsregionen ska kunna förkorta och hantera länkar, men på längre sikt… Läs mera »

Webbadresser kan ibland bli lite märkliga

Det har släpps en bok som går igenom några av de sjuka adresserna som finns på nätet, alltså de som kan läsas ut som något annat än vad som egentligen var tanken. Boken heter Slurs: They Called their website WHAT?! och kan köpas på Amazon för strax under hundringen. Bland de roliga exemplen finns: TheRapistFinder.com… Läs mera »

www. som tvingande prefix är bara så onödigt

Visst kan du några webbadresser utantill? Visst har du chansat på en webbadress någon gång utan att Googla efter sajtens namn eller ett varumärke? Om du prövat har du säkert råkat ut för att du inte kom fram alls till någon sajt, och/eller att det tar väldigt lång tid att få svaret att adressen du skrev… Läs mera »

Bläddra till sida: