Stäng

Tala är silver, och hålla käften är guld – ibland

Artikel i GTOm du undrar var 20 miljoner av dina skattepengar tagit vägen så kan jag direkt erkänna att de spenderats det senaste året och det till stor del är mitt fel. Hade jag hållt tyst 2002 så…

2002 byggdes det på en ramp i Kålltorp, Göteborg. Tillsammans med min nya bekantskap Irene van Manen pratade jag med en ung spoling som också ville ha lite större grejer än en ramp.
Mitt svar (i mitt huvud) på detta var förstås “ja, vi kan väl lika gärna börja bygga en betongpark när vi är klar med den här rampen som f-n tagit tre hela veckor av min semester att bygga“, varpå Irene menar att det var en utmärkt idé.
Ok, mitt svar var bra mycket vänligare eftersom det var en aningslös liten 10-åring jag talade till, men det skrämmande var ändå att Irene inte förstod att det var högst osannolikt att vi som enskilda medborgare skulle kunna få till allt som krävdes för att bygga en betongpark.

Irene vägrade släppa idén, och tog upp den med mig varenda gång jag mötte på henne nere på innergården vi delade i Kålltorp.
Till sist så satte vi igång med att åtminstone göra ett försök att få till en betongpark för Göteborgs åkare av skateboard, inlines och BMX – du vet, lite av Göran Perssons “alla ska med” 🙂

Irene tog på sig allt jag tyckte var tråkigt, jag tog allt jag tyckte var roligt och på något märkligt sätt gillade vi båda våra arbetsuppgifter.
Främst verkade jag som länk till åkarna till en början i och med att Irene inte åker, sedan tog jag alltmer kring information, webb, press och marknad – resten slapp jag.

Med aningen (årets understatement) vacklande start fick jag märka att pressen jagar färdiga citat och ofta själva svänger ihop resten runt omkring lite hur tusan de vill.

Som första fantastiska uttalande från min sida valdes följande ut till GT 2002:

Ungarna måste ha något vettigt att göra. Om jag hjälper till med det här så kanske jag slipper få min cykel stulen.

Ja, det kunde ju bara gå bättre efter detta otroligt fördomsfulla uttalande kring den subkultur jag faktiskt själv tillhör, ha ha.

Sakta men säkert har man passat sig noga, likt förbannat blivit felciterad kring grejer jag aldrig sagt men inser att det går bättre och bättre i alla fall.

Ibland känns det som att man tråkar ut läsarna och vill bjuda på lite förtäckt intrig. Nedan från GP där jag anklagar de som överklagat skateparkens bygglov:

De har sagt att de tänker på hararna och naturlivet i centrum. De enda som haft goda argument är daghemmet i närheten, som kommer att få en brant backe. Det har vi full respekt för, men det blir park- och naturförvaltningens sak att lösa, säger Marcus Österberg.

Man kan också bullshita för mycket:

Skejting ger en rik fritid. Det är en spontanidrott, som går att utföra överallt, hemma i garaget, på gräset, på ramper och i betongparker. Ja, var som helst, sade Marcus Österberg i värsta reklamtagen.

Eller bli tjuvlyssnad på:

Ska ni pröva en olie, eller? Sätt foten längst bak. Var arg på brädan och damma den i backen. Ladda med energi i låren, instruerade Marcus Österberg förstagångsåkarna på vingliga ben.

*Gäsp*, oj vilken PK-tråkig politiker (undertecknad dessvärre) som svarar på den obligatoriska frågan “Hur går det?”:

Nu är det mest detaljer det rör sig om. Vi har också en tjejgrupp som ska titta på designen. Det är viktigt att vi ser det här ur många olika perspektiv.

Att spamma politiker verkar kunna löna sig om man tror nuvarande toppolitiker, Anneli Hulthén, i Göteborg:

Jag har aldrig varit med om något liknande. Skejtarna är oerhört besvikna och flera mammor undrar hur de kan hjälpa till. Pengar finns redan från Olof och Caroline Wijks fond, säger hon.
Anneli Hulthén fick reda på beslutet via GP:s reporter i torsdags och är fortfarande upprörd över att länsstyrelsen inte först försökte få en dialog med de kommunala nämnderna.

Senare kom Anneli Hulthén och bjöd oss åkare på tårta 😀

Hardy Svan, som en av de klagande, lyckas åtminstone formulera en mening man begriper:

Vi är väldigt bestämda och anser att det finns andra alternativ som är lika bra. En actionpark skulle skära av gångbanorna och förstöra ett värdefullt kultur- och naturområde, menar Hardy Svan som bjudit in media, politiker, tjänstemän och actionstyrelsen för att bringa klarhet i den “oreda” som han anser råder i den aktuella frågan.

Killen (?) har ingen tur. Samma snubbe klämtade mer eller mindre endast fram i direktsänd TV4-debatt, som jag själv deltog i, att hans främsta skäl till att han inte gillade skateparken var för att det är mörkt i hans lägenhet. Va?

Men det utan tvivel sjukaste uttalandet står ändå min grekiska vän Ilias Karanzas för:

Jag har ben och rumpa som en grekisk gud. Kan knäcka valnötter med rumpan, uttrycker Ilias saken.

<Off topic>

Ibland känner man sig lurad:

Det här kommer att sänka våra kostnader för våra webbadresser med flera tusen kronor per år, och göra det lättare att skaffa flera, säger Marcus Österberg, webbansvarig på område Medicinsk diagnostik och teknik.

Ovan angående ett pressmeddelande från webbhotellet Loopia som användes flitigt. Det enda jag svarade på var om jag höll med om påståendet, sedan sa det mer eller mindre klick i andra änden av telefonen.

Ett annat exempel på ett intressant pressmeddelande finner du här. Hur troligt är det att jag dagen efter en mycket lyckad affär säger att jag tycker att de är sämst på allt?
Visst, pressmeddelanden är mycket tillrättalagd information som man försöker få pressen att köpa med hull och hår. Grejen är väl att det är fler än IDG som knappt läser pressmeddelanden innan de återpublicerar innehållet som en “artikel”.

</Off topic>

Mycket jidder, men 9:e maj klockan 12 börjar invigningen.
Du har som val att antingen komma dit och säga åt mig att ge f-n i dina skattepengar framöver, eller så kommer du dit och njuter av de orädda åkarnas uppvisning.

Om jag orkar någon dag borde jag åtminstone för mitt egna minnes skull skriva ner mina privata lärdomar kring namnvalet Actionpark (som några konstnärligt lagda återanvänt vid Röhsska).
Uttalandet i telefon då frågan Irene ställde, “Vad ska vi kalla projektet?”, är något jag lär få leva med:

Vi kan väl kalla det för Actionpark. Låter inte det lite lagom farligt för kommunfolk, icke-åkare med flera? Det är ju bara att döpa om den färdiga parken sen, eller hur?

Och någon lär rista in “Vi åkare tycker att Actionpark låter töntigt” på min gravsten. Dessvärre håller jag med, och ja, det är väldigt enkelt att vara efterklok även själv nu när kommunen våldfört sig på namnet och gjutit in Actionparken i betong i själva parken 🙁

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.Obligatoriska fält är markerade *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.