Stäng

Upphovsrättsivrarna IFPI påkomna med fingrarna i syltburken – begick upphovsrättsbrott mot Computer Sweden

Det här med upphovsrätt på nätet är svårt. Tydligen så svårt att inte ens de organisationerna som själva gråter ut i media med jämna mellanrum faktiskt lyckas begå brott själva.

Nu senast är det IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) som lyckats med
konststycket att knycka en hel ledare från Computer Swedens
nätupplaga. Ledarens innehåll handlade om något som IFPI själva instämmer i, så varför referera eller länka till ledaren när det är så enkelt att
sno den? Ledaren publicerades på deras webbplats och skickades ut i ett nyhetsbrev. Läs ledaren här på IDG.se

“Det här är jättekonstigt, så ska det såklart inte gå till och det är ett rent misstag. Vi borde
självklart föregå med gott exempel, säger IFPIs marknadschef Lisa Kronstedt till IDG.”

Synd bara att de och andra upphovsrättsivrare inte verkar kunna inse att deras redaktörs förklaring knappast hjälpt en illegal fildelare i rätten:

“Det här är jätteklantigt av mig och jag har ju lärt mig av mitt misstag. Jag har fört fram mina ursäkter till skribenten, säger Thomas Fridholm till IDG.”

Denne redaktör kände tydligen inte till att det fanns upphovsrätt även på text. Lite tragiskt faktiskt.

Det känns ju inte heller så kul för oss som inte kommer undan med att göra en pudel, som IFPI, om vi råkar klanta oss med upphovsrätten – inte nu när det är okej för privata intresseorganisationer att leka polis i dessa frågor. Inte att dessa intresseorganisationer (IFPI & Antipiratbyrån) tillåts agera utredare åt åklagare, att amerikanska intressen tillåts “utbilda” vår svenska polis eller att det är så enkelt för intresseorganisationer att få igenom ändringar i exempelvis PUL.

Nu är inte upphovsrättskampen IFPI:s främsta verksamhet, men vad Antipiratbyrån har för giltig ursäkt att servera när de inte insåg att djuplänka Sveriges Radio inte är okej kan man verkligen fundera på.

Upphovsrättsivrarna kan väl lugna sig med att de är många olika organisationer där egentligen ingen verkar ha klarat sig undan från att begå upphovsrättsbrott själva – exempelvis MPAA lyckades missförstå det där med “ge mig en länk så får du använda det jag gjort gratis”…

Vem är utan skuld och ska kasta den första stenen?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.Obligatoriska fält är markerade *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.