Stäng
“Vi ger er gårdagens vårdsystem imorgon! Eller var det tvärt om?”

“Vi ger er gårdagens vårdsystem imorgon! Eller var det tvärt om?”

Ja, jag blir väldigt provocerad när jag går runt bland leverantörer av vårdsystem och de tycks leva i en annan värld än jag. För att backa tillbaka lite. Denna vecka arrangeras mässan Vitalis på Svenska Mässan i Göteborg. Det pågår dels en utställning där leverantörerna visar upp sina bästa sidor, men också ett konferensprogram där inbjudna personer presenterar nyvunna insikter kring hur man med digitaliseringens möjligheter kan erbjuda bättre vård och hälsa.

Många vill nog tro att detta handlar om ehälsa, något modernt, något fräscht, något med ett “e” framför. Jag är då verkligen inte av den uppfattningen efter två dagar på mässgolvet. Det utställarna håller på med är verkligen vård-IT, man bockar av funktioner för att inte bli utkastade från upphandlingar och man gör system som med nöd och näppe svarar mot de krav som sätts upp.

Nej, jag har förstås inte pratat med alla, men samtliga av de jag pratat med har något ytterst tomt i blicken när jag frågar på vilka plattformar deras journalsystem finns, hur de tänker sig användning av systemen ute i fält för vårdpersonal och andra frågor jag inte trodde de skulle vara oförberedda på.

Desktop-first med Microsoft som produktstrategi

I onsdags stod jag jämte en kollega som blev demonstrerad ett journalsystem han var rätt bekant med men fick se någon ny modul. När de började runda av det hela tänkte jag bara ställa en kontrollfråga, ungefär:

Fråga: “Ursäkta, säkert dum fråga, men det där journalsystemet, funkar det på annat än Windows på en stationär dator?”
Svar: “Jag kan inte teknik.”

Följdfråga: “Alltså, kan man köra det via webben? Via annan typ av maskin än en stor skrivbordsdator?”
Svar: “Nej! Vem behöver det?”

Följdfråga: “Ok, så om man väljer ert system är man tvungen att ha Windows & stor skärm.”
Svar: “Ja, vad är det konstiga med det?”

Ja, vad är det för konstigt med att man idag lugnt räknar med att allt funkar i mobilen och plattan – också? Eller att leverantörerna skulle varit lite mer pragmatiska och byggt komponenter av tjänster istället för att bygga ett Windowsprogram – som låser kunden vid Windows för de kommande tjugo åren. För ingen vill väl framöver köra Linux, Mac OS X eller vad som gäller om tio år? Praktiskt nog är det ju omöjligt om ingen erbjuder något alternativ, idag…

“Ingen har ställt det kravet…”

Under torsdagen fick jag en formulärfunktion demonstrerad tillsammans med en driva av entusiastiska kollegor från primärvården (detta strax efter ett informellt samtal om responsiv design, mobil-först och varför appar sällan är svaret på någon fråga). Jag noterade att demonstratören konstant klickade i kryssrutorna och på cirkeln i radioboxarna – alltså inte på texten som också borde vara klickbar. Tänkte direkt att här ligger det en hund begravd.

Självklart kunde jag inte låta bli att fråga om de hade tillgänglighetstestat det hela. Personen, som tycktes vara en utvecklare, förstod inte ens frågan. Vid förtydligande från min sida, om de följt någon tillgänglighetsriktlinje för hur man utformar ett användargränssnitt – exempelvis WCAG – för att säkerställa att det fungerar för användarna fick jag som svar att ingen hade ställt något sådant krav. Ok, det var nog bara jag som fick remissen av ett EU-direktiv för två år sedan, eller som följt W3C:s arbete med WCAG sedan nittiotalet, eller följt med det självklara med webbstandard sedan millennieskiftet.

Hur i hela helsefyr kan man som leverantör av ett webbaserat verktyg – som patienter ska använda – ha missat allt kring tillgänglighet? Inte nog med att man är mer än lovligt inkompetent på webben så har man uppenbarligen inte gjort en riskanalys av sin business, att det kravet kan dyka upp i en upphandling.

Mer än lovligt bittert konstaterade jag högt inför leverantören att vi som beställare kanske behövde bli bättre på att kräva att de följde den förbannade lagstiftningen. Bland annat den där tråkiga diskrimeringslagstiftningen om att man inte får diskriminera någon på grund av deras funktionsnedsättning, eller den ännu tråkigare patientlagen som förklarar att alla har rätt att få ta del av sin vårdinformation på den nivå de kan förstå. Måste jag få min journal uppläst på närkingska är det bara att fixa det och sluta bitcha!

Spelifierad vård

Idag, fredag, däremot, finns gamification på schemat. Min förhoppning är att det programmet är mer inriktat mot otåliga personer som undertecknad, vi som är för otåliga för att förbättra den röra som finns just idag och inte kan vänta på en mer idealistisk och utopisk värld som kanske aldrig kommer.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.Obligatoriska fält är markerade *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.