Stäng

Vi hjälper staten att övervaka oss genom bl.a. Facebook

Att man genom att använda Facebook, och liknande webbtjänster, hjälper staten att ha insyn i vad man håller på med blev tydligt efter ett inlägg jag läste på Slashdot och The Register.

En person skulle ha sitt 30-årskalas på ett fält i England och polisen stormade dit med 4 polisbilar, en piketbuss och en helikopter för att hindra dessa 15 personer från att ha sin fest. Polisen hade kamoflage-kläder och skottsäkra västar.

Allt detta på grund av att inbjudan gått via Facebook som polisen fick tips om via några boende på orten som reagerade på att evenemanget var taggat med “All-Night” vilket får dem att ta för givet att det är en rave-fest. Nu hann inte festen ens börja eftersom alla skulle bli arresterade om de inte drog.

Här är ett utdrag från deras lagstiftning som stödjer detta beteende hos polisen:

section 63 of the Criminal Justice and Public Order Act 1994, which grants police powers to remove persons attending or preparing for a “rave” (defined as playing amplified music “wholly or predominantly characterised by the emission of a succession of repetitive beats,” during the night).

Inte nog med att det verkar skumt med ovan del av lagstiftningen men samtidigt har jag svårt att tro att det verkligen var små födelsedagsfester som var det stora hotet som gjorde att denna lagstiftning gick igenom. Kanske är värt att tänka på när man skriker om hårdare tag mot brottslingar att en uttråkad polis inom några år kommer ha en massa terroristlagstiftning att använda mot dig om du går mot röd gubbe eller något annat trivialt.

Frågan är väl om man inte som Facebook-användare uppmuntrar till att bli övervakad? Det är nog grymt svårt att använda alla dessa nätverkande webbplatser utan att faktiskt ge upp sin integritet.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.Obligatoriska fält är markerade *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.