Stäng
Skriver på Web Strategy for Everyone

Skriver på Web Strategy for Everyone

Parallellt med #blogg100 och allt mitt skrivande på utredningar på jobbet så är jag en tredjedel igenom att översätta boken Webbstrategi för alla till engelska. Den väldigt långsökta titeln, eller åtminstone arbetsnamnet, är Web Strategy for Everyone.

Har diskuterat igenom detta med vänner i översättningsbranschen, hur man gör ett försök som inte kostar skjortan. Problemet med denna typ av bok är att den nog även på engelska endast tilltalar en ytterst liten andel av de som köper böcker, så det finns ingen vettig anledning att skicka det på professionell översättning. Tänkt tillvägagångssätt istället följande.

Översätta med Google Translate

Jag kör texten genom Google Translate. Man kommer en bit på vägen men det blir ju inte fantastiskt bra direkt. Den som skrivit texten behöver nog ha i färskt minne vad varje mening faktiskt avsåg och gå igenom allt och kolla så inte Google tappat bort någon negation eller dubblat någon. Dessutom är det många ord den glömmer bort att översätta, men de är lätt funna via rättstavning i exempelvis Microsoft Word.

Det är alltså i denna del jag kommit en tredjedel in. Det kommer ta mycket mer tid – särskilt med allt som inte kan tas med från svenska – och dess svenska läsare – till engelska. Att konstant använda exempel från Sverige är lite skumt och folk har inte riktigt samma bakgrund om man hänvisar till Sveriges Radio, de bryr sig nog inte särskilt mycket om våra nationella bokhandlare på webben eller vad vårt plutteland har för lagstiftning som påverkar hur man bör bygga webbplatser.

En annan sak jag noterat tydligt är att ju sämre redigerad text desto värre blir det med översättningen. Vissa meningar i kapitlen om informationsarkitektur har mer komplicerade meningar än resten av boken, well, det får jag äta upp nu då meningarna i Google-översatt version sällan berättar något alls.

Förhandsboka e-boken på engelska

Till de som redan innan släpp anmäler intresse kommer jag fixa en otroligt bra rabatt. Anmäl dig som early bird på webbplatsen webstrategyforeveryone.com

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.Obligatoriska fält är markerade *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.