Stäng
Webb 4.0, blockkedjan och nästa steg för mänskligheten

Webb 4.0, blockkedjan och nästa steg för mänskligheten

Första kapitlet av Webbstrategi för alla lägger grunden för att förstå den webb vi ser idag. Du som läst boken noterar att jag avslutar berättelsen om webbens olika skepnader vid webb 3.0, så du kanske frågat dig vad tusan 4.0 kan tänkas vara?

Vi har fortfarande långt kvar innan webb 3.0 har nått sin fulla potential, men nog börjar det dyka upp hajp kring webbtekniker vi inte riktigt kan se nyttan med (ännu). Jag är inte säker på att det egentligen finns en avgränsad definition av webb 4.0, men det många pratar om är när maskiner och människor börjar växa ihop.

Teknologisk singularitet

Vill du läsa en science fiction-bok om detta så kolla in Accelarando av Charles Stross som tar upp den teknologiska singulariteten. Huvudfiguren Manfred är en typisk hacker-figur med idealistisk syn på upphovs- och patenträtt. Det som utmärker hans universum är att det där beryktade molnet – beräkningskraft, data och information – omsluter honom, pockar på hans uppmärksamhet och bidrar i vardagen. Tidigt i boken råkar han ut för en mental slashdottning – alltså en överbelastning när efterfrågan på hans uppkopplade prylar blir för stor. Dessutom, humrar som nått medvetande och kan kommunicera över internet med Manfred.

Det lär dröja innan mänskligheten blir kontaktad över internet av humrar som vill desertera från Ryssland. Men är steget verkligen jättelångt mellan alla uppkopplade prylar vi har idag, som kan låta oss lyssna in på varandras puls, och att vi på något sätt får insyn i enklare varelsers vardag? Minns du webbkameran och chatten fårfarmaren satte upp, säkert i slutet på 90-talet?

Futuristen Ray Kurzweil förutspår att den teknologiska singulariteten inträffar år 2045. Han har underligt ofta fått rätt, han har också rollen på Google att förutspå framtiden och hur de ska använda maskiner.

Virtuella pengar, Bitcoin och blockkedjan

En förutsättning för att kunna börja leva mer obehindrat i den uppkopplade världen är en internets valuta. Säkert har Paypal hoppats på att bli detta, men det är fortfarande inte en valuta av internet, utan enbart en valuta på internet. Det som gör den virtuella kryptovalutan Bitcoin intressant är att den är designad för internet och på sätt och vis liknar internets uppbyggnad.

Bitcoin är en virtuell guldreserv på internet. Guldreserven kan fyllas på genom att folk gräver efter fler mynt, en aktivitet som kallas mining. Genom att avsätta en massa datorkraft – oftast grafikkorts GPUer – kan man utvinna mer Bitcoins. Bitcoin är inte den enda virtuella valutan, åtminstone folk i min bekantskapskrets har “minat” Litecoin. Som i många guldruscher är det vi som säljer spadar som tar minst risk. Med vi så menar jag verkligen mig själv, jag har haft nytta av att andrahandsmarknaden för grafikkort varit betydligt ljusare  de senaste åren och fått några hundra per grafikkort jag annars varit tvungen att lämna till återvinning.

Blockkedjan = digital, utspridd liggare som ersätter pappersarbete

Blockkedjan är kanske ännu mer intressant. Det är en distribuerad teknik, typ en databas utspridd över internet, som håller koll på transaktioners trovärdighet. Precis som internet är designat för att flera nätverk ska kunna hjälpa till att överföra ett meddelande så håller blockkedjan koll på överföringar av olika slag.

Mest uppenbart är att hålla koll på vem som äger ett visst virtuellt mynt, men det finns många andra användningsområden. Bland annat har jag kommit i kontakt med en entreprenör som tänker föra in detta i musikindustrin, att hålla koll på vem som köpt en viss låt. Det skulle förstås kunna hjälpa till med att minska behovet av DRM-skydd som ofta efter några år snarare hindrar den som köpt rättighet till ett material.

För att lära mer om blockkedjan arrangerar min arbetsplats, Ehälsoenheten inom Västra Götalandsregionen, en träff den 7:e mars om detta tillsammans med Sahlgrenska Science Park. Träffen är öppen därför att vi tror diskussionen efteråt blir bättre  då, men samtidigt vill vi dela med oss när vi ändå anstränger oss.

Kolla in träffen 7:e mars och anmäl dig via Meetup – det finns fortfarande några platser kvar ›

Om du vill läsa mer om webbens historia och den nuvarande webb-generationen så kolla in Webbstrategi för alla, nu ute i en andra upplaga ›

Video från föreläsningen (uppdatering 2016-03-09)

1 reaktion på “Webb 4.0, blockkedjan och nästa steg för mänskligheten

  1. Som jag ser det stor potential vad gäller blockkedjor och HoS. Jag har börjat samla intressenter i Lund (är föreståndare för Lund University program in Medical Informatics – LUMI) och vill gärna komma i kontakt med andra intresserade.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.Obligatoriska fält är markerade *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.