Stäng

Webboptimera din WordPress-sajt med 5 enkla tips

I juni lovade jag en genomgång av WordPress-sajten actionpark.se och här kommer den. Punkterna nedan är sådant jag tycker alla borde ta tag i för att nå en hög lägstanivå. Att tänka på är att samtliga åtgärder förbättrar alla sidorna på webbplatsen.

Sajten ligger på webbhotellet Loopia vilket inte direkt underlättar att få hög prestanda. De flesta billiga webbhotell har ganska sega servrar och dessutom är det begränsat vilka inställningar man kan göra.

1. Ändra .htaccess så filer får längre livslängd på filer

Genom denna åtgärd ökade betyget i Google Pagespeed med tre poäng.

Exempel på kod att stoppa in i .htaccess

# Expire images header
ExpiresActive On
ExpiresDefault A0
ExpiresByType image/gif A2592000
ExpiresByType image/png A2592000
ExpiresByType image/jpg A2592000
ExpiresByType image/jpeg A2592000
ExpiresByType image/ico A2592000
ExpiresByType text/css A2592000
ExpiresByType text/javascript A2592000

A2592000 innebär att filerna anses ha en livslängd på 31 dagar (det hela räknas i sekunder). Om det är så att en större förändring görs i en stilmall etc så kan det vara smart att döpa om den filen så korrekt stilmall visas för återkommande besökare inom den tidsperiod som man ställt in.

2. Ta bort i10n.js

i10n är en funktion för att göra information lokal. Dock är det ett av många javascript som ligger i huvudet av sidan och blockerar faktiskt innehåll från att laddas in snabbt. Så antingen ser du till att det tas bort eller laddas in från ett Content Delivery Network.

Kodexempel för att ta bort i10n.js

I aktuellt temas mapp öppnar du functions.php och lägger in denna kod:

wp_deregister_script('l10n');

3 Använd inte en lokal version av jQuery

Istället för att ha jQuery i ditt egna konto kan du köra med ett eget Content Delivery Network, men tro mig när jag säger att det är ännu smartare att köra via Googles CDN då du kan vinna cache-fördelar hos många besökare som redan laddat hem samma version.

WordPress har ett plugin för detta vid namn Use Google Libraries.

4. Passa dig för onödiga plugin för statiska funktioner – som för Google Analytics

WordPress har en enorm styrka i att det finns så många bra plugin. Sen råkar det finnas enorma mängder skräp, eller sånt som kan vara bra så länge man är fruktansvärt lat eller ointresserad av att göra en kvalitativ webbplats.
Pluginet Google Analyticator är ett av många exempel på ett sånt onödigt plugin. Funktionen att enkelt från WP Admin kunna lägga till spårning till Analytics. Dock bidrar det till ytterligare ett synkront och lokalt anrop till en javascript-fil – som i sin tur anropar ett asynkront skript hos Google.

Istället bör du lägga in din spårningskod direkt innan </body>, vilket i de flesta teman kan göras i footer.php

5. Minifiera din stilmall

CSS som minifierats

Många sajter har enormt omfattande CSS-filer och i WordPress-teman är det snarare en regel då många utgår från ett befintligt tema och lägger till nya delar.

Detta kan göras med Firefox-tillägget YSlow, och som du ser i bilden ovan försvinner kommenterar, mellanslag och radbrytningar. Kan eventuellt vara bra att låta tema-kommentaren vara kvar högst upp dock.

Påverkan på actionpark.se

Mätvärden för startsidan 28:e juni 2011:

Mätvärden för startsidan 9:e september 2011:

Denna förbättring görs på en kväll om man har intresset och kan lite teknik. Jag skulle säga att det är värt det och minimum för en webbplats man inte fullständigt struntar i.

Hör av dig om det är något i serien av webboptimering du saknar.

Andra delar i serien om webboptimering

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.Obligatoriska fält är markerade *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.