Stäng

Windows 7 släppt och installerad

Linus Torvalds gillar Windows 7

Som du kan se gillar till och med Linux-skaparen Linus Torvalds Windows 7 🙂

Hämtade ut mitt exemplar av Windows 7 Professional x64 idag och drog igång installationen vid lunchtid. Det tog som förväntat typ 15 minuter att installera, dock rapporteras det på nätet att vissa har varit uppe i flera timmar för installation/uppgradering.
Och ja, det går väldigt fort jämfört med Windows Vista, men det är inte direkt rättvist att jämföra då min Vista-installation hade ett år på nacken, körde på en trött (?) WD Velociraptor-disk och Windows 7 fick en Intel SSD Gen2 att leka med.

Har kört beta 1 och RC1 av Windows 7 sedan i våras, och nu skarpa. Det enda man märker att de fixat rent funktionsmässigt jämfört med Windows Vista är:

  1. Ny startmeny – nu kan ett program fälla ut extra val direkt till höger som exempelvis för Internet Explorer att direkt starta webbläsaren i InPrivate Mode etc.
  2. Ändrat statusfält – numera kan man ställa in vilka ikoner som ska visas längst ut till höger nedertill på skärmen. Praktiskt då det tidigare var “de vanligaste” grejerna som syntes.
  3. Snabbstartsfältet – nu kan man “pinna” program till att ligga i ett snabbstartsfält till höger om startknappen. Startar du ett av de programmen kommer ikonen att ändras för att visa att programmet är aktivt. Öppnar du flera upplagor av samma program kommer de alla att listas under samma ikon. Detta är kanske lite svårt till en början med en av de uppenbara lösningarna på att man som användare ska kunna hitta programmet man vet är öppnat.
    Tidigare listades de i ordningen de öppnades i vilket är så grymt ologiskt och när windows skrivbordshanterade kraschade, vilket _kan_ hända även den bäste, så blandades de som en kortlek kastad framför en fläkt.
  4. Utforskaren – nu finns Libraries för bilder, dokument m.m. Detta innebär att den förbaskade mappen “Mina bilder” är ett minne blott och att man kan ha flera mappar med bilder som alla visar upp sig under biblioteket med bilder.
  5. Enkelt att ge två fönster lika stor del av skärmen. Praktiskt om man exempelvis ska jämföra hur illa en webbplats ser ut i Internet Explorer 8 jämfört med Firefox 🙂

Det jag fortfarande saknar är bland annat:

  1. Knapp för att gömma undan hela aktivitetsfältet, ungefär som Ubuntu har – det vore kalas.
  2. Varför finns inte papperskorgen i Utforskaren? Kan bara hitta den på skrivbordet! Är det inte tänkt att man ska hålla på och tömma papperskorgen hela tiden längre?

Dessa saker finns/kommer säkert som tillägg, men varför inte bygga in det direkt. Windows 8?

Om man nu ska vara grinig så är Windows 7 på min stationära inte speciellt mycket snabbare än Ubuntu på min extremt strömsnåla bärbara.

Stationära – Windows 7 Bärbara – Ubuntu
CPU:  Intel Core I7
RAM: 12Gb @1600Mhz
HDD: Intel SSD 160Gb gen2
 CPU: Intel Centrino Duo @1,06Ghz
RAM: 2Gb @667Mhz
HDD 100Gb @ (3200?) 5200RPM

Intressant va?

Jag hoppas Microsoft fortsätter på denna linjen, alltså att släppa uppdateringar av sitt operativsystem lite oftare – typ vartannat år eller så. Då hinner de inte införa så mycket nyheter, och brister ingen användare hinner förklara varför de hatar som med Vista, så att användarna är med i deras utvecklingsidé.

Det har ju redan skvallrats lite om Windows 8, som exempelvis att det ska komma ut 2012 och vara baserad på 128-bitar. Inte för att det verkar som att någon av processortillverkarna jobbar med att ta fram en processor på 128 bitar. Men det låter ju bra på pappret att de tagit fram något som inte kan testas 🙂

Läs mer om Windows 7

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.Obligatoriska fält är markerade *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.