Stäng

Xperia X1 är inte till för de stressade

Sony Ericsson Xperia X1Xperia är verkligen inte något som minskar risken för magsår.

Du har säkert hört att den är långsam. Det är felaktigt. Den är J-VLIGT långsam. Skaffade en på releasedagen och för de som verkligen ska använda sin som daglig telefon känner jag stort medlidande. Min kommer mest vara ett testobjekt för att bygga mobila program.

Nu råkar jag ju ha en Ipod Touch också. Den är ju inte helt olik Iphone i gränssnitt även om det inte är omöjligt att Iphonen skulle kunna tänkas vara lite segare på grund av extrafunktionen att ringa och kopplingen mot ytterligare nätverk (mobilnätet alltså).

Angående gränssnitt – Apples påfund mot Windows Mobile

Som Windows- och Symbian-användare fanns det många tankar kring grafiskt lull-lull på Apples gränssnitt och att designade knappar verkade vara otroligt viktiga när jag först skaffade Ipod Touch. Sedan enorm avsaknad av verktygsmenyer och andra smått pedagogiska extramöjligheter att justera saker och ting.
Tredjepartsutvecklare av program, åtminstone de som nås via det ganska filtrerade AppStore, verkar ha så gott som samma tanke kring hur gränssnitt ska göras – det vill säga utan en massa verktygsmenyer.

I Windows Mobile med Xperia så tvekar gränssnittet att reagera på mina knapptryckningar och klickande på skärmen. Det varierar i huruvida det ens är lönt att vänta och se om mitt klickande ens togs emot och om något kommer hända. När telefonen verkar ha låst sig så kan man ta en titt i telefonen aktivitetshanterare och oftast konstaterar man att bara hälften av minnet används. Alltså verkar det finnas systemresurser kvar och trots det så funkar det inte riktigt.

Min slutsats blir helt enkelt att hos äpplet får man en bättre användarupplevelse om än något begränsat för den som gillar att ställa in grejer. Det finns de som på forum hävdar att Windows Mobile har ett inkonsekvent gränssnitt vilket jag håller med om, men i Xperias fall är det frågan om det inte snarare är Sony Ericssons fel med sina paneler…
En personlig åsikt är dock att Xperias tangentbord kompenserar en hel del för dess brister i att det inte direkt fungerar klanderfritt utan att rota runt i exempelvis anslutningsinställningarna man knappt begriper.

Tillgång av, och egenutveckling av, program

På sätt och vis är AppStore bra eftersom det finns en form av krav på seriositet för att utveckla program, då både kravet på att det görs på en Mac-miljö och att det finns vissa villkor från Apple som ger dem rätt att kasta ut program. Att de faktiskt kastar ut programvaror är också dess stora nackdel då de gör det lite väl godtyckligt, bland annat för att program kan konkurrera med deras egna program eller affärsmodell runt musik. Lösningen heter att göra en jailbreak, alltså att knäcka skyddet och ställa sig utanför support, etcetera, för att ha lite mer kontroll över vilka program/möjligheter man vill installera.

Det är då man undrar vem som egentligen äger telefonen? Den som trodde sig vara ägaren eller Steve Jobs?

På Windows Mobile-plattformen däremot finns inte samma sammanhållna plattform för program, dessa kan man finna över stora delar av internet vilket ger lite trovärdighetsproblem. Däremot är det inte så stort insteg för att utveckla program själv.
På något märkligt sätt är Microsoft mer öppna än ett annat företag – för en gångs skull.

Beroende på om man bryr sig om en vettig samlingsplats under Steve Jobs järnhårda kontroll eller ej så känns detta som ett dött lopp i vad man väljer.

Hade det inte varit för att jag utvecklar på Microsofts .NET-plattform så hade nog valet ganska enkelt varit Iphonen trots allt. En jailbreakad en.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.Obligatoriska fält är markerade *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.